ADHD – synonymer?

Hyperaktiv, rastös – Energisk, pigg, idog, alert

Okoncentrerad – Flexibel i tänkandet

Ouppmärksam – Lojal gentemot pågående tanke 😉

Skämt åsido, varför måste man alltid välja de ord som har den mest negativa klangen? Jag säger inte att det inte är tufft att leva med ADHD, jag säger att den generella inställningen är att det är så jäkla negativt. Man ser en bråkig hyperaktiv skolpojke framför sig än idag fastän ADHD är ett vida begrepp. Ett extremt komplext sådant.

ADHD är ingen påhittediagnos, man får inte en diagnos om man inte har stora svårigheter som ställer till det för en i ens vardag. ADHD är ingenting man får bara för att man ber om det, det är heller ingenting man blir av med för att man råkar bli vuxen (fysiskt i varje fall). ADHD är inte överdiagnostiserat. En ADHD-diagnos är bara stigmatiserande så länge omgivningen inte accepterar det för vad det är. Det skall inte behöva vara skamligt att ha ADHD? Mina barn och jag vi är stolta över vara de vi är och det hade vi varit med eller utan ADHD-diagnoser.

Vi som har ADHD kan räkna bort en sisådär 30% rent mognadsmässigt vilket i sin tur INTE betyder att man är dum i huvudet, man har en lägre mognadsgrad bara. För min del (som fyllt 40) skulle det innebära att jag är i runda slängar en sisådär 28 år och det gör ju inte direkt ont 😉

Jag tror att många har svårt att acceptera ADHD som en diagnos bara för att det ligger så nära hur man själv kan vara IBLAND. Är man det IBLAND är det inte funktionshindrande, är man det ibland är man fullkomligt precis som vem som helst. Har man ADHD har man de där IBLAND-grejerna 24/7 och det kan ingen som inte själv lever i det föreställa sig hur det kan vara.


Dela detta: