Det här med att använda sig av “rätt” ord!

Tänker ni på hur ni uttrycker er när det handlar om att beskriva andra människor? Jag vet att det kan tyckas petigt av mig att ta upp och påpeka det här för det handlar ju “bara” om ord.

Vad jag menar är att när vi till exempel talar om personer med autism så säger vi gärna autistisk person eller autisten, sällan säger vi personen med autism. Samma sak med “aspergaren, diabetikern, epileptikern” etc. Vi säger handikappade, funktionshindrade men sällan personer med funktionsnedsättning.

Jag vet att det har blivit bättre men jag läser fortfarande på en massa forum att man uttrycker sig på det sättet och i folkmun hör det till vardagen.

Jag missar själv ibland, det skall jag inte låtsas som om jag inte gör men jag försöker tänka på det.

Ord kan stjälpa ganska mycket utan att vi ens reflekterar över det, För att motverka stigma så måste vi alla dra vårt strå till stacken och fundera lite över hur vi uttrycker oss. Det var inte längesedan alls som de allra flesta tyckte det var OK att säga rullstolsbunden. Idag förstår de allra flesta varför det inte är OK att uttrycka sig på det sättet. Vad säger ni?

Slinker det grodor eller försöker ni tänka på hur ni uttrycker er?


Dela detta: