Friskolor väljer bort elever enligt Uppdrag granskning

Programmet “Uppdrag granskning” har undersökt om friskolor tar emot alla elever som ansöker till skolorna. Skollagen är mycket tydlig med att man måste ta emot alla elever som söker till skolan, även friskolorna. Reportaget visar att så inte är fallet.

 

– Vi på Attention kan tyvärr bekräfta den bild som ges i kvällens Uppdrag granskning, säger Anki Sandberg, ordförande för riksförbundet. Vi blir ofta kontaktade av föräldrar som har upplevt att rektorn på olika sätt signalerar att skolan inte är intresserad av att ta emot deras barn. Ofta påstår rektorn att skolan inte har tillräcklig kompetens för att ta emot eleven. Föräldrarna väljer då en annan skola eftersom de inte vill att deras barn ska gå i en skola som saknar kunskap och kompetens, fortsätter Anki Sandberg.

Programmet kan ses på www.svt.se/ug


Dela detta: