Debatt: Gör om stödet så fler kan börja jobba

Fel stöd och fel insatser gör att personer med funktionsnedsättning inte kommer ut i arbetslivet i den utsträckning de vill. Det skriver Riksförbundet Attention, Myrorna och Misa i en debattartikel på hemsidan Dagens Samhälle.

Brist på kunskap gör att arbetsgivare går miste om personer med unika förmågor som skulle kunna vara stora tillgångar. Många med ADHD kan vara goda entreprenörer, personer med Aspergers syndrom kan vara oslagbara som experter och Tourettes syndrom förknippas ofta med kreativitet.

Riksförbundet Attention menar att för att de här goda egenskaperna ska komma till användning behövs förståelse från arbetsgivare och arbetskamrater. Ibland behövs också en anpassad arbetsmiljö. Därför bör de som anställer personer med funktionsnedsättningar få kunskap om hur de kan hjälpa sin nya medarbetare, och ge dem god tid att lära känna varandra.

De insatser som sätts in behöver vara individanpassade både i kunskap och längd. Så är det inte idag och här krävs det en förändring. De upphandlingar som Arbetsförmedlingen gör blir mer och mer generella. Den verksamhet som godkänns ska ofta kunna ta emot personer med vitt skilda slags funktionsnedsättningar eller begränsningar.

Läs hela debattartikeln >>


Dela detta: