Premiär för utställning om unga i fängelse

Den 24 januari är det premiär för utställningen ”Face the Facts” på Arbetets museum i Norrköping.

I den här unika 3D-utställningen berättar unga intagna sin egen historia, om vägen fram till att bli frihetsberövad och hur det är att vara ung och sitta i fängelse. Genom utställningens olika ”rum” bjuds besökaren in i de intagnas vardag. Utställningen vänder sig i första hand till ungdomar, från årskurs 6 i grundskolan till årskurs 3 på gymnasiet, men fungerar även i fortbildningssammanhang för alla yrkesområden som arbetar med ungdomar, till exempel inom idrottsrörelsen.

Invigningsdagen inleds med panelsamtal och reflektioner om att vara ung i fängelse. Stort fokus kommer att ligga på framtidsdrömmar men även på frågor som handlar om hur myndigheter, organisationer med flera kan samarbeta för att förhindra att unga hamnar i fängelse. Attentions ordförande Anki Sandberg är en av de medverkande i panelen. Även Attentions Fri-projekt – som varit involverade i projektet från start – kommer att vara med under utställningens första dag.

– Det ska bli kul att få ta del av denna viktiga utställning som vi har haft förmånen att få följa genom ett samarbete mellan våra projekt under det senaste året, säger Fri-projektets Olle Hård i en kommentar.

– Utställningen har ett viktigt inifrånperspektiv, som vi hoppas kan bidra till ökad förståelse och öppenhet för målgruppen och personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i stort. Fri-projektets material kommer att vara synligt i en avslutande del av utställningen, som en gestaltning av livet efter frigivningen. Vi hoppas att så många som möjligt kommer att ha möjlighet att se utställningen under sin turné runt om i landet, avslutar Olle.

”Face the Facts” är ett samarbete mellan Kriminalvården, Arbetets museum och Riksförbundet Attention. Utställningen kommer att visas på Arbetets museum mellan den 24 januari–17 maj. Efter det kommer den att turnera runt om i landet.

Läs mer om utställningen >>

Läs mer om Attentions Fri-projekt >>


Dela detta: