Stark kritik får SVT att byta namn på serie

Det var många som blev upprörda över titeln på den nya dokumentärserien om ungdomar med Asperger. Nu väljer SVT att byta namn på serien och ber samtidigt om ursäkt på Twitter.

När dokumentärserien om nio ungdomar med Aspergers syndrom först introducerades gick den under namnet ”Den som inte får finnas”. Namnet kom från ett citat från en av de medverkande ungdomarna och ville visa på känslan av att inte passa in i resten av samhället. Personer med Asperger – och många föräldrar till barn och ungdomar med Asperger – hörde av sig inför sändning eftersom de tyckte titeln var sårande, att SVT påstod att människor inte fick finnas.

Den här massiva kritiken gjorde att SVT fick tänka om.

– Eftersom vi insåg att titeln kunde missförstås och vara sårande, särskilt om man inte såg själva programserien, bestämde vi oss för att ändra på den, säger Eva Beckman, programchef på SVT.

När serien visades på TV i helgen hade den istället fått namnet ”Den som får finnas. SVT har även gått ut med en ursäkt på Twitter.

– Vi beklagar djupt om någon på förhand tagit illa upp eller känt sig utpekad av titeln ”Den som inte får finnas”. Det har inte varit vår avsikt. Självfallet menar vi inte att någon enda människa i samhället inte får finnas, skriver de.

Läs mer på www.aftonbladet.se >>


Dela detta: