Dansk intressant forskning om föräldrautbildningar

Det danska nationella forskningscentret SFI har nyligen släppt en rapport med fokus på danska ADHD-föreningens föräldrautbildning ”Kærlighed i Kaos”. Resultatet i rapporten är glädjande eftersom den påvisar positiva effekter med föräldrautbildningar – även de bedrivs inom den ideella sektorn.

MålgruppeScandinav_2FZUn för danska ADHD-föreningens föräldrautbildning ”Kærlighed i Kaos”(KiK) är föräldrar till barn som är 3-9 år med ADHD eller ADHD-liknande problem. Forskarna från SFI har under 2014 gjort ett stort fältexperiment där 322 föräldrar som gått föräldrautbildningen har fått delta.

Resultaten i korthet
De föräldrar som deltog i programmet upptäcker att de förbättrar sina föräldraskap. De är mer nöjda med sin roll som föräldrar, och de har större förtroende för sin egen förmåga som föräldrar. Det i sin tur leder i hög utsträckning till förbättrade relationer till barnen eftersom att de blir stärkta i att ställa krav på sina barn. Resultatet av det blir mindre konflikter i vardagen med barnen.

Forskaren Christoffer Scavenius tycker att ADHD-föreningens föräldrautbildning är minst lika effektiv som de mer etablerade och resurskrävande föräldrautbildningarna.

Anna Furbo Rewitz från ADHD Association säger (fritt översatt till svenska):

– Vi är i föreningen mycket angelägna om att förebygga många av svårigheterna som vi ser uppkommer hos barn och familjer med ADHD.  Vi har stort förtroende för föräldrarnas egen kompetens och möjligheter, och vi vill ge dem riktade kunskaper och verktyg… Vi vet nu att utbildningen KiK kan ge mer kärlek och mindre kaos till många familjler med ADHD i framtiden.

LÄS MER OM RAPPORTEN HÄR >> 


Dela detta: