Attention deltog i paneldiskussion om decemberbarnen

Försäkringskassans rapport ”Barns relativa ålder och funktionsnedsättning” som släpptes i veckan har till Attentions stora glädje satt strålkastarljuset på skolan. För att föra målgruppens talan bjöds Attentions ordförande Anki Sandberg in till direktsänd paneldiskussion hos Försäkringskassan.

decemberbarn_finalPå plats i studion på Försäkringskassans huvudkontor i Stockholm fanns förutom Anki Sandberg: Greger Båth från SPSM, Per-Arne Andersson från SKL, Ann-Marie Begler från Försäkringskassan och Malin Gren Landell psykolog och statlig utredare inom skolfrånvaro.

Vad handlar rapporten om?

Morgonen inleddes med en kort dragning av rapporten. Kortfattat kan man säga att utredarna i sin studier har kommit fram till att det finns en klar överrisk att barn som är födda i slutet på året ­behöver stöd från socialförsäkringen senare i livet. Skolan är dåligt anpassad till elevers olika behov. Rapporten avslutas med en uppmaning till skolan att de måste bli bättre på att upptäcka behoven och anpassa ­undervisningen. När Anne-Marie Begler, generaldirektör på Försäkringskassan fick frågan varför Försäkringskassan väljer att publicera rapporten svarande hon så här:

– Det gör vi för i första hand för de enskilda personerna skull. För att de ska kunna få ett bra liv. Det är inte den ekonomiska aspekten som är viktig, utan här handlar det om den mänskliga aspekten.

Hur kan vi skapa förändring?

Att skolan inte tillgodoser behoven som många elever med NPF har är ingen nyhet för Attention. Det är en fråga vi drivit hårt sedan start. Anki gavs stort talutrymme kring skolan och NPF och pratade om skolmognad, flexibel skolstart och också hur anpassad skolgång idag faktiskt inte fungerar för många elever. Hon tog också upp det faktum att det har gått så långt att väldigt många elever med NPF idag helt enkelt protesterar och vägrar att ens gå till skolan. När paneldiskussionen närmade sig sitt slut uppmanade Anki alla myndigheter att agera på riktigt:

– Det blir ju lätt att man i sådana här sammanhang pratar mycket, men att det händer för lite. Attention tycker att lärarutbildning bör förändras och att en bred kompetensutveckling ska påbörjas, så det inte stannar vid prat.

SE WEBBSÄNDNINGEN HÄR >>
LÄS FÖRSÄKRINGSKASSANS DEBATTARTIKEL OM DECEMBERBARNEN HÄR >>

 


Dela detta: