SR: “Nioåringar låses in i celler i endast underkläderna”

-Vi ser med stor oro på uppgifterna om hur Statens institutionsstyrelse, SiS, beslutar om isolering av barn säger Attentions ordförande Anki Sandberg.
– Det gäller både hur vanligt det är samt att även mindre barn isoleras och att detta sker utan att de läkarbedömningar som krävs sker. Genom kontakter med våra medlemmar vet vi att många av barnen det gäller har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Den vård som SIS erbjuder är inte tillräckligt anpassad efter barnens behov.

Attention har i åratal kritiserat SIS för att inte satsa tillräckligt på kompetensutveckling av personalen så att de kan bemöta barnen på ett sådan sätt att konflikter minimeras och den unges utveckling främjas.

Attention anser att man bara i undantagsfall ska få avskilja barn och unga med låst dörr. Om den unge är under 15 år ska det inte vara tillåtet alls. Tiden för isolering bör vara mycket begränsad och den unge måste stå under kontinuerlig uppsikt av personal.

-De ansvariga på SIS måste inse i allvaret i att de bryter mot gällande lagar och regler. De barn och unga som finns på SIS-institutioner befinner sig i en utsatt position och är värda bästa möjliga vård och stöd, menar Anki Sandberg.

SR rapporterade nyligen om att barn så unga som nio år, isolerats på statens ungdomshem i små kala rum, helt utan möbler med bara en galonmadrass på golvet. Här har barn blivit inlåsta, ibland i bara underkläder, i upp till 24 timmar.

LÄS MER:

SR: Nioåring inlåst i isoleringscell på statligt ungdomshem

SR: Sis lovade bättring – barn isoleras fortfarande på felaktiga grunder

SvD: Unga barn isoleras: ”Oacceptabel utveckling” menar BO.

SR: SiS har “förvrängt” dokumentation om isoleringar enligt BUP

 


Dela detta: