Elza Dunkels – gör skillnad på nätet för barn och unga

När Attentions projekt Nätkoll i slutet av januari anordnade slutkonferens var forskaren Elza Dunkels en uppskattad föreläsare. Hennes föreläsning om  näthat och nätkärlek gav publiken många tankeställare.

Drog paralleller med “videopaniken” på 80-talet

–Det är så lätt att hamna i paniker. Ni minns väl videopaniken, men ingen känner väl någon panik idag när vi säger ”video”? Nu har vi skärmpanik istället. Vuxna behöver lära sig mer och prata med sina barn om nätet och förstå att vad vi gör vid skärmen är viktigare än hur länge vi gör det!

Elza vill nyansera föräldrars oro och uppmanar oss att inte gripas av panik eller fördöma utan istället se möjligheterna och det positiva. Att vi ska bidra till nätkärlek genom att peppa folk och visa vårt engagemang för olika frågor, gilla, skicka hjärtan och ”backa” de som behöver.

Ryktesspridning och källkritik

Tillsammans med tidningen Bamse gjorde hon även en bilaga om ryktesspridning och källkritik på nätet.

– Det är viktigt att lära sig ett kritiskt förhållningssätt, att sätta gränser och ha respekt för individen. Som vuxen är man en förebild så det är viktigt att själv fundera på hur du använder sociala medier och nätet. Se till att du inte själv blir näthatare. Tänkt efter om det du skriver kan uppfattas som hat? Du har ett visst ansvar för de som följer dig/gillar dig ( ”din svans”) att inte locka dem till negativa attityder mot någon. Våga också anmäla om du ser något, uppmanar Elza!

Följ Elza:
http://www.kulturer.net/

https://netnanny.wordpress.com/

https://www.instagram.com/dunkels/

Information om Bamsebilagan:
https://www.bamse.se/blogg/bamse-lar-barn-att-vara-mer-kallkritiska/

 


Dela detta: