Välbesökt seminarie i Almedalen om idrott för alla!

Attentions seminarie ”Låt alla barn få del av idrottens positiva effekter” lockade en publik på drygt 50 personer till Delaktighetsforum i Almedalen på onsdagen. Projektledare Lena Lindahl presenterade hårda fakta om att barn med NPF faktiskt ramlar mellan stolarna i idrotts- och föreningsvärlden. Moderator Annica Nilsson från Attention fick Riksidrottsförbundet och SKLs representanter att lyssna och bidra till ett konstruktivt samtal. Båda öppnade upp för att ta ett steg till – det är inte ok att barn och unga med NPF hamnar utanför! 

Kraven inom idrotten är för höga. Tidiga krav på prestation, att alla ska göra lika, att kunna vistas i orolig miljö i omklädningsrummet samt att alla förväntas förstå långa genomgångar stänger ute barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD, autism, Tourettes syndrom och språkstörning. De hör inte hemma inom parasporten och i den vanliga föreningsidrotten saknas ofta kunskap och nödvändiga anpassningar. De faller mellan stolarna inom idrotten, men också i den kommunala organisationen eftersom de oftast finns i de ”vanliga verksamheterna”. Samtalet handlade därför om vad idrotten kan göra för att de här barnen ska inkluderas, och hur kommunen kan medverka till att fler barn idrottar.

Den här artikeln kommer att uppdateras med mer information om seminariet.
Välkommen åter!

På gruppbilden, Camilla Park från Arvsfonden, Karin Karlsson, Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna, Lena Lindahl, projektledare Idrott för alla, Karin Thomasson, SKL, Annica Nilsson, intressepolitisk ombudsman för Attention och Anki Sandberg, förbundsordförande för Attention. Foto: Cecilia Backentorn.


Dela detta: