Attention i TV-debatt med Försvaret om ADHD

Ni missade väl inte att vår ordförande Anki Sandberg var med i SVT:s nyhetsprogram Aktuellt 3 september klockan 21.00. Hon deltog då i en viktig debatt angående att försvarsmakten sorterar bort personer med ADHD från att göra värnplikten.

Anki Sandbergs och Attentions  budskap till försvarsmakten och Claes Ivgren (chef för försvarsmedicin) som var med i debatten var tydlig: Sortera inte bort personer med ADHD systematiskt, utan inför individuella prövningar!

I ett inslag som visades före debatten berättade en ung man om hur han skulle registrera sig för att göra värnplikt. När han kryssade i att han har en ADHD-diagnos blev han direkt utloggad från det digitala formuläret och fick meddelande om att han inte kunde göra värnplikten. Efter att ha funderat ett tag gjorde han om registreringen men utelämnade då informationen om sin ADHD, välkomnades till mönstring, klarade alla prov och psykologiska tester och fick göra sin värnplikt. Detta exempel diskuterades också under debatten.

Se debatten och de andra inslagen i SVT här.


Dela detta: