“Brist på omdöme och kunskap i fallet Cornelius”

– Inslaget om Cornelius visar vilka tragiska konsekvenser brist på kunskap kan leda till. Kommunens tjänstemän har också brutit mot sina regler på ett oacceptabelt sätt och inte lyssnat på föräldrarna. Det säger Attentions ordförande Anki Sandberg, i en kommentar till SVT:s nyhetsinslag om den autistiska 24-åring som åtalats för grov misshandel.

– Kommunen har uppenbarligen inte lyssnat på föräldrarnas varningssignaler, trots att brister funnits en längre tid. Resultatet blir att en ung människa inte får den omsorg som hen har rätt till, fortsätter Anki Sandberg.

I inslaget, som producerats av Uppdrag granskning, berättar reportern om hur Cornelius, som har autism och fungerar på en treårings nivå, lämnades ensam av personalen, blev fasthållen och nedbrottad – och åtalad för grov misshandel. I det längre reportaget ”Bakom stängda dörrar” berättar Uppdrag gransknings team om allvarliga missförhållanden på grupp- och korttidsboenden i Sverige. Programmet sänds i SVT onsdagen den 31 oktober och finns på SVT Play från och med klockan 12 på onsdag.

– Att kommunens misslyckande leder till utbrott som de inte kan hantera är en tragedi i sig. Kunskapen hur Cornelius bör behandlas finns ju enligt redovisningen hos hans läkare, men det har personalen på boendet inte tagit till vara, säger Attentions ordförande Anki Sandberg och avslutar:

– Att en åklagare sedan väljer att ställa Cornelius till svars för detta och driva det till ett åtal och en rättegång är häpnadsväckande. Det visar på brist på omdöme och kunskap även hos rättssystemet.

Läs mer om Uppdrag gransknings program imorgon.