Personal bläddrar i arkiv FOTO: JOHNÉR

“Höj kraven på de som vårdar funktionsnedsatta”

SVT:s granskning av missförhållanden på grupp och korttidsboenden i Sverige måste leda till att regelverket skärps samt att kraven på personal och ansvariga höjs, det säger Riksförbundet Attention efter det avsnitt av Uppdrag Granskning som sändes onsdagen 31/10.

– Som många andra förfäras vi på Attention över det som visades i Uppdrag granskning, säger Attentions ordförande Anki Sandberg. Mängden fall visar att det inte rör sig om enstaka misstag, utan om kvalitets- och kompetensbrister av stor omfattning. Vi är förvånade över att IVO som fått in alla dessa anmälningar inte själva mer kraftfullt slagit larm, säger hon.

Uppdrag granskning har inför sitt program kartlagt omkring 1800 anmälningar rörande grupp- och korttidsboenden som kommit in till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, mellan 2016 och mitten av mars 2018. Av de granskade fallen är det omkring 500 som är extra allvarliga. Bland anmälningarna handlar det om 21 dödsfall, 30 fall av sexuella kränkningar eller övergrepp, 50 fall av slarv eller stöld av mediciner och över 400 fall rör försummelse eller felaktigt bemötande av personal, skriver SVT.

– Vår förhoppning är att granskningen nu leder till att regelverket skärps samt att kraven på både lämplighet och kunskaper för personal och ansvariga höjs, avslutar Anki Sandberg.

 

Dela detta: