Fler unga personer med NPF blir av med aktivitetsersättning

I helgen fördjupade sig SVT Nyheter i Försäkringskassans tuffare bedömningar gentemot unga personer med funktionsnedsättning. I flera publicerade inslag kunde man höra om unga som råkat illa ut och blivit av med sina aktivitetsersättningar helt.

Läget för unga personer med funktionsnedsättning är riktigt illa – något som både kommuner och SKL också larmar om. Konsekvenserna av dessa hårdare bedömningar för dessa unga personer är stora. En ny målgrupp söker socialbidrag. Det handlar om unga personer med livslånga och grava funktionsnedsättningar som tidigare har fått aktivitetsersättning. Det finns ingen statistik som visar hur många de är, men flera kommuner vittnar om att det här blir ett stort bekymmer. För att få socialbidrag måste man varje månad skicka in räkningar och intyg. Man förväntas också stå till arbetsmarknadens förfogande och söka jobb. Det klarar inte alla, enligt flera handläggare och chefer inom försörjningsstöd.

Attentions medlemmar representerade i gruppen

Förutom reportagen som visades i helgen, så strömmade det på SVT:s chatt in massor med personliga berättelser som stärker bilden. Även vi på Riksförbundet Attention har under en längre tid fått höra liknande berättelser, berättar Attentions ordförande Anki Sandberg:

– Det här är mycket allvarligt. Försäkringskassans skärpta tillämpning slår hårt mot unga med funktionsnedsättning. Orsaken är att vården har svårt att leva upp till Försäkringskassans krav på utredningar och intyg. Dessutom gör Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen olika arbetsförmågebedömningar, vilket är helt oacceptabelt.

– Det här leder till att personer som redan befinner sig i en utsatt situation, riskerar att falla mellan stolarna. De trygghetssystem måste skydda individen. Att en person med funktionsnedsättning som av Arbetsförmedlingen bedömts inte ha arbetsförmåga, ska inte hänvisas till kommunens försörjningsstöd. SVT:s granskning visar så många brister i socialförsäkringarna så nu måste våra politiker agera.

KIKA PÅ SVT:S REPORTAGE HÄR >>