Borttagen direktåtkomst till tonåringars e-recept försvårar för föräldrar

Många föräldrar har drabbats av eHälsomyndighetens nya tolkning av lagen som innebär att föräldrar inte längre har tillgång till sina tonåringars läkemedelslista.

Med anledning av detta har föräldrar som har barn med NPF kontaktat Attention.
– Om inte Apoteken själva och eHälsomyndigheten inom kort får det här att fungera för våra familjer som ofta redan är överbelastade, behöver vi lyfta frågan med våra politiker. Det måste gå att hitta en lösning på problemet så att det också fungerar för föräldrar som har barn med funktionsnedsättning, säger Anki Sandberg, förbundsordförande på Attention.

Apotek som erbjuder lösning

Attention har fått information om att Apoteket Apotea har en tagit fram lösning som gör det möjligt för tonårsföräldrar att online begära en sekretessprövning från apotekets farmaceuter. Kontrollen görs medan man väntar och när den är gjord visas granskade recept och man kan beställa tidigare. Farmaceuter finns tillgängliga varje dag och på vardagar även kvällstid.

Läs mer om Apoteket Apoteas lösning här >>
Artikel om ändringen i tidningen Farmaci >>
Mer information finns på eHälsomyndighetens webb >>