Ny studie om ADHD-mediciner

När en ny studie om ADHD-mediciner togs upp i morgonnyheterna på tv 4 framhöll överläkaren Charlotte Borg Skoglund att medicinerna har effekt på utvecklingen av hjärnan, och att det är syftet med behandlingen. Hon framhöll också riskerna med att inte behandla, vilket sällan belyses.

Det har blivit stor uppmärksamhet kring ny forskning som visar att vissa ADHD-mediciner påverkar utvecklingen av hjärnan hos unga. Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, har läst studien och menar att det här inte är något som man ska oroa sig för.
– Vi är på väg att förstå mer om effekterna av läkemedel på hjärnan och vi är ju ute efter effekterna när vi använder läkemedel. Det är kanske bland de första gångerna vi kan se på bild det vi ser i verkligheten, att det ofta är en väldigt effektiv och säker medicinering som hjälper många barn och familjer, säger Lotta Borg Skoglund i nyhetsmorgon på TV 4.

– Från Attentions sida välkomnar vi all slags forskning. Mer kunskap behövs för att kunna ta fram effektiva behandlingsmetoder. Vi har i analysen av olika studier stor hjälp av det Kunskapsråd med experter som hjälper oss att tolka resultaten. Den överläkare som som kommenterade just denna studie är ledamot av detta råd, säger Anki Sandberg, förbundsordförande på Attention.

Se inslaget från tv 4 här >>