Alla ska med! – Stigcykling för unga med NPF

Stefan Lönngren är projektledare i projektet ”Stigcykling för barn och unga med NPF” som drivs av Cykelfrämjandet och finansieras av Svenskt Friluftsliv. Förhoppningen är att väcka ungas intresse för rörelse i naturen på egna villkor.

Hej Stefan! Hur kommer ni arbeta i projektet?

Upplägget är att vi åker land och rike runt med instruktörer och lånecyklar och låter dom som vill testa att cykla mountainbike/stigcykel i skogen. Metoden är under utveckling i samråd med experter och kommer att förfinas under resans gång och sedan användas av volontärer och andra som i förlängningen behövs för att hålla individer eller grupper fortsatt rullandes på stig.

Vad är din egen upplevelse av att cykla i skogen och varför rekommenderar du andra att ägna sig åt samma sak?

Det finns inget kort svar på den frågan men jag gör ett försök. Det är det bästa jag vet och om alla skulle göra det regelbundet skulle det vara fred på jorden. Eller människorna på den åtminstone må bättre. Och det finns det faktiskt forskning som styrker.

Varför vänder ni er specifikt till personer med NPF och hur ska ni arbeta för att NPF-anpassa?

Alla ska med! Det tycker både Cykelfrämjandet och Svenskt Friluftsliv och nu var det NPF-ungas tur. Inspiration kommer från liknande projekt i Skottland och USA. Anpassandet ingår i metodutvecklandet men rent generellt så tänker vi skapa förutsättningar för att stapla små succéer på varann.

Vad vill ni uppnå med projektet på sikt?

Att det runt om i Sverige finns nya stigcyklister som hittat ett nytt intresse som också råkar vara fysisk träning i naturen med allt vad det innebär i hälsovinster. Och att dessa stigcyklister tillsammans med volontärer och andra aktörer hittat former och sammanhang där det känns tryggt och roligt att vara.

Hur tänker ni er ert samarbete med Attention och andra brukarorganisationer?

Dels behöver vi er expertis inom NPF för att genomföra detta så bra som möjligt och dels behöver vi en väg in till vår målgrupp. För Attention och andra föreställer vi oss också att Cykelfrämjandet med detta projekt kan erbjuda en ny rolig aktivitet som komplement till sådana ni redan gör. Finns intresse för projektet så får man gärna följa oss på Facebooksidan:

Stigcykling för barn och unga med NPF

De – till exempel Attentions lokalföreningar – som vill bli involverad på något sätt är varmt välkommen att kontakta mig direkt: stefan.lonngren@cykelfrämjandet.se