Premiär för känslogrejen.se – en sida om känslor för personer med NPF!

Vill du lära dig mer om känslor, att stå ut när det är svårt eller träna på att nå fram med din kommunikation? Nu släpps sidan känslogrejen.se! Syftet med sidan är att bidra till ökad självkännedom och mer meningsfulla relationer för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), såsom adhd och autism.

Starka känslor är något som många med NPF kämpar med till vardags, och den här sidan släpps nu i en tid där de flesta av oss nog upplever utmanande känslor. Vi är mitt i en pandemi, i mörkaste vintern och står nu mitt i högtiderna. Många känner sig oroliga och är isolerade. Förhoppningsvis kan sidan bli ett ljus i mörkret för dem som kanske är ensamma eller är extra utmanade av sina känslor i dessa tider.

– Vi har arbetat med sidan under flera år genom att ta fram animerade filmer och sammanställa tips från hundratals personer rörande känslor, exekutiva funktioner och kommunikation. När vi nu släpper sidan så tror vi att den har en större passform än vi kunnat ana i och med samhällsläget, och hoppas att den kan komma många till gagn säger projektledarna Johan Bysell och Nicole Wolpher.

Personer med NPF upplever känslor med en annan intensitet och i andra situationer än normen. Det visar både forskning, de upplevelser föreningen får ta del av och den enkätrapporten ”Det är svårt men inte omöjligt – en enkätundersökning om NPF och känslor” som projektet tagit fram.

Ansatsen har varit att skapa lättillgängliga material om att förstå, hantera och kommunicera känslor. Sidan består av 24 animerade filmer, övningar och vardagstips. Sidan är framtiden för unga och vuxna med NPF men kan med fördel användas av alla som är intresserade av att lära sig mer om känslor.

– Vi hoppas att sidan ska vara lite som en vän på vägen, såväl när livet är lättsamt eller mer svårt och tungt. Både för att lära sig saker om känslor, att få konkreta strategier att testa och helt enkelt för att lära känna sig själv bättre, säger projektledarna.

Känslogrejen har tagits fram i Arvsfondsprojektet ”Stöd i vardagen” som drivs av föreningen Attention Stockholm. Projektet fortsätter i ytterligare ett år och kommer framöver att fokusera på spridning och implementering av materialet. Materialet har tagits fram av Nicole Wolpher, Johan Bysell och Elina Johansson, i samverkan med Camilla Lindén, KVARK studio, Learnways, Otto Wellton genom Kingside Studio, Karolinska Institutet, Norra Stockholms Psykiatri, Mind, SHEDO samt Gothia Fortbildning.

Kontaktuppgifter: nicole@attention-stockholm.se och johan@attention-stockholm.se