Det är viktigt att ha saker och aktiviteter i sitt liv som är roliga och som man mår bra av. Aktiviteter som ger energi och hjälper en att ladda om. Trots det är det många som tycker att det kan vara svårt att ta vara på fritiden. Man hinner eller orkar inte efter en lång dag. Det kan vara svår att varva ner och koppla av mentalt eller fysiskt. Även om man inte arbetar kan det vara svårt att ta vara på den lediga tiden.

1. Inventera

Det kan vara bra att göra en inventering i sin kalender för att få koll på hur det ser ut med fritidsaktiviteter.

  • Vad gör jag bara för att det är roligt eller för att må bra?
  • Ser det ut som jag vill att det ska göra?
  • Vad skulle kunna vara ett steg för att det ska se ut mer som jag vill när det gäller fritidsaktiviteter och saker som fyller på med inspiration och energi?

2. Hitta luckorna

Ibland gäller det att titta med nya ögon i sin kalender för att se när man skulle kunna hitta plats för aktiviteter. Om man är helt slut på kvällen efter jobbet kanske det inte är så man ska försöka orka iväg på aktiviteter. En morgonpromenad tillsammans med en kompis eller att gå ut och springa på lunchen kanske passar bättre. Ibland behöver man låta vardagskvällarna vara oplanerade och istället boka in aktiviteter på helgerna eller lediga dagar för att hinna och orka med.

3. Planera in och komma iväg

Precis som man bokar in jobb och möten, kan det vara bra att faktiskt boka in fritidsaktiviteter i kalendern. Många gånger kan det vara större chans att aktiviteterna blir av om man har planerat in tid för dem. Att göra saker tillsammans med andra kan också vara en bra motivation. Man kan dra lite i varandra och se till att det blir av.

4. Hitta nya aktiviteter

Det finns många olika sammanhang och föreningar man kan gå med i för att testa aktiviteter och träffa nya människor. Idrott, friluftsliv, kultur, sociala föreningar, politik – det finns organisationer och föreningar inom en massa områden. Många arrangerar aktiviteter som inte kostar något. Många kommuner, arrangörer och föreningar har kalendarier på sina webbplatser där man kan få information och tips om evenemang och aktiviteter.