Vissa lokalföreningar har redan nappat på idéen om att starta bokcirklar på temat Tjejer & NPF. Vi kontaktade Attention Örnsköldsvik och Stockholm och pratade mer om hur de lägger upp sina träffar.

Hej Einar Härdin, ordförande i Attention Örnsköldsvik, varför ska ni starta bokträffar?

– När det gäller bokträffar, så är det något som jag funderat på tidigare och när jag såg frågan i Attention-NYTT om man som lokalförening ville hålla i en sådan, så nappade jag direkt. 

– Först och främst så tror jag att det är fler tjejer/kvinnor än män som läser böcker. Jag tror även att det är fler tjejer/kvinnor som tar ett större ansvar i hemmet angående barn med NPF. Många är även ensamstående och att då få läsa en bok om hur andra har det, kan ge dem styrka att uthärda, men även tips och idéer. Jag brukar säga att det finns de som har det värre, om det nu kan vara en tröst. Böcker kan vara både inspirerande och lärorika. Vi har ca: 80-talet böcker i vårt bibliotek i Attention Örnsköldsvik och jag vill att dessa ska lånas och läsas, istället för att de ligger i vår bokhylla. Vi kommer nog även att lotta ut en del böcker som vi har dubbletter av. 

När kommer ni igång med bokträffarna?

– Tanken är att jag i januari ska skicka ut ett meddelande, för att se hur stort intresse det finns och för att veta hur mycket fika som det behövs. Därefter så blir det bokträffar minst en gång i månaden.


Hej Karina Braun, Attention Stockholms län!, varför ska ni starta bokträffar?

– Jag tänker att tjejer med NPF sällan får komma till tals i blandade grupper så jag tror det är viktigt att ha samtalsgrupper bara för tjejer (bara för killar också såklart) så de får ta den plats de vill. Har träffat en del tjejer med NPF under mina år inom Attention och en hel del av dem lider av “duktigflicka”-syndromet vilket jag tänker att vi behöver göra upp med. Tänker att det kan bidra till att få igång ett samtal och kanske hitta nya kompisar eller åtminstone en social kontext. Vi hoppas att vi kommer igång i vår men vårens planering är inte riktigt klar än.