Hallå där Monika – När är sommaren som bäst i din familj? 

Sommaren är som bäst vid lyckade baddagar, vattenaktiviteter och perioder där alla möjligheter finns att bara följa med i barnets humör och vilja.

När är den som sämst?

Som sämst i juni med avslutningar, känslostormar, rutiner som bryts, skolutvärderingar och den egna sommarplaneringen som alltid sker i sista sekund. Efter en galen juni behövs alltid två veckor hemma, innan något överhuvudtaget händer. Symfonin av glädjerus från spontana grillkvällar från områdets innergårdar med allt snack om vad alla barn erbjuds just denna sommar, kan lätt skapa “jämförelsesjuka”.

Vad är det som kan bli utmanande?

Under sommaren så växer gärna syskonkonflikterna, den oplanerade dagen blir helt plötsligt en kamp mellan önskemål, alla har värmeslag och stora viljor från två små går isär. Då tänker man att man skulle haft den där burken med lappar på genomförbara aktiviteter tillhands, eller den där supertydliga kalendern som man skulle ha förberett tillsammans med barnen i god tid.

Jag försöker tänka att både jag och barnen gör så gott vi kan. Det brukar lugna sig i juli, då händer det att lilla får vara med stora och tillsammans cyklar de långt utanför överenskomna gränser.

Ge tips på hur ni får sommarvardagen att funka? 

Vi delar upp syskonen så mycket som möjligt tillsammans med en förälder var. Stannar en längre tid på ett ställe med närhet till bad (eller pool i hyrt hus) dit familj och vänner välkomnas, åker inte runt själva på olika sociala besök. Gäster tar med sig egen plockmat. Har en dags paus utan planer både före och efter energikrävande aktivitet. Ger få löften till andra om att ses på ett bokat datum, väljer ytterst få åtaganden som innebär förväntningar från andra och bara sådant som förväntas ge energi till barn och förälder. Köper säsongskort på kommunalt utomhusbad och förbereder mat i hemmaperioder.

Vad gör du som mamma för att ta hand om dig själv? 

Kapitulerar inför ovissheten, planer ändras ständigt. Försöker ha en vecka efter skolstart ledigt från jobb, då behovet av återhämtning är som störst. Sommaravkoppling består av Sommar i P1, mossan i skogen, flumma runt med spikmatta, yogamatta och lugnande stämmor i hörlurarna som förväntas ge sinnesro. Umgås bara med folk som förstår barnens behov. Bad från klippa, brygga, strand och pool.