Jenny Kindgren ansvarar för Attentions uppdragsutbildningar och har i många år jobbat med anhörigfrågan hos Attention, såväl som anhörigkonsulent.

Vilka utmaningar tror du familjer och personer med NPF går till mötes nu när det är sommarlov och ledighet? 

Den tuffaste utmaningen är förändringen från den fasta strukturen som vardagen med jobb och skola ofta innebär. Vi på Attention får ofta berättelser om att de första veckorna på sommarlovet kan vara riktigt tuffa att ta sig igenom som familj. Det är en stor omställning och både vuxna, barn och ungdomar behöver tid på sig att ställa om till den nya vardagen med andra rutiner.

För barn/ungdomar som har det lite tufft med de sociala kontakterna och kompisrelationer kan också sommarlovet vara svårt. De kan bli ofrivilligt mer ensamma och föräldrarna får jobba hårt för att hjälpa till med relationerna eller hitta på annan sysselsättning.

Hur ska man tänka kring rutiner på sommaren?

Det kan ju vara härligt att slippa alla rutiner som jobb och skolvardag innebär! Mitt råd är att ändå behålla en viktig rutin, sovtiderna! Det betyder inte att man måste lägga sig samma tider en hel semester eller ett helt sommarlov men vi vet att personer med NPF har lättare att hamna i förskjuten dygnsrytm. Har man väl förskjutit sin dygnsrytm och är vaken på nätterna och sover på dagarna så kräver det enormt mycket arbete och motivation för att klara av att vända tillbaka det igen när semestern/lovet är slut. Det är helt enkelt inte värt det! Kanske kan man hålla dygnsrytmen någorlunda normal och istället tänka att man få vara vaken extra länge en eller två nätter per vecka eller då något speciellt händer?

Det kan vara tufft när saker inte blir som man tänkt. Sommarharmonin aldrig infinner sig – hur kan man tänka då?

Försök att tänka på att just er familj är unik! Jämför er inte med andra utan tänk istället på vad er familj behöver för att må bra och överleva. Kanske är det inte tusen coola aktiviteter utan mer lugn och ro? Kom ihåg att lägga in återhämtning efter aktivitet. Kom också ihåg att återhämtning innebär olika saker för olika personer, för något är det att få ligga i soffan och kolla på Youtube, för någon annan är det att få träna. Alla återhämtar sig på sitt eget sätt!

Prata om era förväntningar, vad var och en har för önskemål inför semestern/lovet. Se om ni kan möta upp dessa önskemål på ett lite mer strukturerat sätt? Det betyder att ni behöver prata mer om vad ni förväntar er och vara mer tydliga med vad det faktiskt innebär för att få en gemensam bild.

Jobba med förberedelser inför de olika aktivisterna/resorna ni ska göra. Det kan vara svårt för en del personer med NPF att kunna föreställa sig hur saker kommer att bli. Det skapar stress och ångest att inte veta vad man ska förvänta sig. Då behövs mycket förberedelse för att aktiviteten/resan ska bli bra. Jobba med beskrivningar av vad ni ska göra, titta på bilder eller filmklipp på nätet innan ni åker.

Sammanfattningsvis, tänk utifrån den verklighet ni befinner er i. Ta hänsyn till er unika familj. Försök behålla era vardagsrutiner då det är möjligt. Prata om era förväntningar och förklara vad de innebär så kanske ert sommarlov/semester kan bli lite mer harmonisk.