Återigen skolstart för Sveriges elever. Skolbänkar gapar tomma på grund av att elever hamnat i problematisk skolfrånvaro. För att på riktigt komma åt detta växande samhällsproblem behövs det nationell frånvarostatistik, vilket vi på Attention påtalat i flera år. Efter år av frustrerande stiltje verkar det nu glädjande nog röra lite på sig. I ett inslag i morse på SVT berättar skolministern Lotta Edholm att de nu ser över Skolverkets utredning.  

Det var ett år sedan Skolverket kom med sin utredning som visade att det är möjligt att införa ett nationellt frånvaroregister. Sedan dess har frågan legat orörd på regeringens bord. Nu ska det bli ändring på det berättade skolministern Lotta Edholm i SVT:s morgonstudio i morse. Hon säger att regeringen nu börjat se över Skolverkets utredning om ett nationellt frånvaroregister. Men det är flera frågor att reda ut innan det kan bli verklighet, säger hon.

– Vi ska se hur stora förändringar i skollagen som krävs för att det ska vara genomförbart, eller om det är så att vi först behöver tillsätta en statlig utredning, säger skolministern.

Se inslaget i SVT:s morgonstudio