Idag på Alla hjärtans – dag släpps boken Knäck kärlekskoden – en dejtinghandbok för dig på autismspektrumet. Boken är skriven av psykologerna Sofia Asplund och Lisa Nordenstam som i sina arbeten mött autistiska klienter med funderingar kring kärlek, dejtande och sex. I handboken har de samlat konkreta tips om alltifrån hur man tar initiativ till dejter till hur man kan förstå dejtandets spelregler som kan vara nog så svåra att dechiffrera.

Psykologerna Sofia Asplund och Lisa Nordenstam har träffat autistiska klienter som vill dejta men tycker att det är både svårt och läskigt. Hur man träffar nya personer? Vad är det egentligen man söker för relation? Hur gör man på en dejt och hur ska man hantera sin nervositet inför en träff? Frågorna är många och när Sofia Asplund och Lisa Nordenstam letade material på ämnet så tyckte de att det saknades en konkret handbok som innehöll svar på frågor som kan dyka upp under tiden man dejtar.

– Vi har konkretiserat de osagda spelreglerna i dejting och gjort planer för hur man kan förbereda sig, anpassa och ta hand om sig efter en dejt, säger Sofia Asplund. De anpassningar som vi pratar om i boken skulle vi säga är mycket viktiga för autistiska personer, men också bra för neurotypiker. Boken ger kunskap om dejting, men hjälper en även att fundera över vad som är viktigt för en själv i en relation. 

Målgruppen med i framtagandet av boken

För att göra ämnet rättvisa och tipsen relevanta var det viktigt för författarduon att ha med autister i arbetsprocessen.

– Vi har fått ovärderlig hjälp av ett gäng autistiska testläsare som kommit med synpunkter på innehållet. Sen har vi intervjuat autistiska personer om deras syn på kärlek, dejting och vilka verktyg man kan behöva få med sig på vägen.

Vad som är utmanande med att dejta som autist är individuellt och Sofia och Lisa har försökt att fånga de olika aspekterna som dejtande med autism kan innebära.

– Vissa blir väldigt trötta efter socialt umgänge och behöver mycket egentid för återhämtning. För andra kan det främst vara svårt att veta vad man ska säga och på vilket sätt när man pratar med andra, säger Lisa Nordenstam. En annan utmaning kan vara att fördjupa sina relationer. Dejting handlar om att släppa in en person med risk att behöva förändra delar av sitt liv – samtidigt som det kan ge så mycket tillbaka. 

Stereotyp bild av autism

Sofia och Lisa lyfter också att autistiska personer kan ha med sig erfarenheter av att bli illa behandlade socialt för att man fungerar annorlunda, och kanske därför inte vågar ha så höga förväntningar på dejting. Det finns dessutom många stereotyper om autism som kan påverka om man vågar ge sig ut i dejtandet eller inte. 

– Ett viktigt budskap i vår bok är att det aldrig handlar om att du ska ändra på dig som person, eller att du ska bli mindre autistisk, utan att du ska hitta det som fungerar för dig, poängterar Lisa. 

Fördelar att dejta person med autism

Och författarna ser fördelar med autism i dejtingsammanhang.

–  En autistisk person kan ofta vara rak, tydlig och ärlig vilket vi tror många kan uppskatta. Att slippa fundera över vad ens dejt tycker kan vara väldigt uppfriskande, menar Sofia. Autism kan också göra att man har ett unikt perspektiv på grund av att man tänker annorlunda och kan dra andra slutsatser. Kanske har man en unik humor som är väldigt charmig på dejt på grund av detta.

Sofia Asplund tror också att autistiska personer ofta är mindre känsliga för viss social påverkan. Det kan leda till en trygghet i sig själv och sina värderingar som man inte kommer ändra på för att göra en dejt nöjd. 

– Man kanske också vågar se utanför normen och samhällets förväntningar, och verkligen söka efter den person och relationsform som man mår bäst med.


Har författarna då något generellt tips till dejtingsugna autister? 

– Våga prova! Det måste inte bli perfekt. Du kan läsa hur mycket som helst men om du aldrig testar så får du aldrig veta hur det faktiskt är. Om du tycker det känns läskigt att ses på riktigt direkt är internet toppen. Det finns forum, dejtingsidor, online-spel med mera där du kan utforska att skaffa nya kontakter från ditt eget hem till att börja med. Och kom ihåg att ta hand om dig själv under tiden!

Pssst…Attentions medlemmar får fram till den 28:e februari 30% rabatt på boken. Medlemserbjudandet hittar du när du loggar in på din medlemssida högst upp i högra hörnet på vår webbsida.

Text: Cecilia Brusewitz