Att få mötas med någon kreativ eller kulturell syssla som utgångspunkt är något många med NPF och deras anhöriga ofta uppskattar. Vilken kreativ aktivitet vill ni satsa på i just er förening? Låt er inspireras av Skaraborgs kreativa samtalsgrupp, få tips om hur du startar upp en bokcirkel eller häng på 2023-års satsning på skrivargrupper för äldre!    

Hallå där Camilla Moberg cirkelledare för
”Föräldragrupp i samtal och kreativitet” i Attention Skaraborg! 

 Vilka är deltagarna i gruppen?

– Föräldrar och anhöriga till barn med NPF diagnos

Hur kom ni på idéen att starta upp?

– Jag har själv adhd, är kreatör och får sinnesro och återhämtning av att vara kreativ och skapa. Jag kände själv ett behov av ett sådant sammanhang där jag träffar andra vuxna med liknande familjesituation. Då tänkte jag att det borde finnas fler som har samma behov och frågade Attention om jag kunde starta cirkeln. 

Hur går träffarna till? Vad gör ni?

– Vi börjar alltid med en ”Hur mår vi just nu runda”. Ibland går hela tiden vi har till att gå den rundan. Varje träff är olika eftersom behovet av att ”prata av sig” kan vara stort och då lämnar vi utrymme för att få prata och eventuellt få stöttning.  I största möjliga mån försöker jag ge frågeställningar som blir vår grund för samtal. Man kan ta med eget att pyssla med men jag har även med saker som alla får ta del att skapa med.

Vad pratar ni om?

– Vi pratar om allt som berör våra barn/anhöriga med NPF. Exempelvis hur vi har det i familjen, hur vi ser på framtiden, svårigheter vi möter. Vi tittar ofta på YouTube klipp med information om exempelvis skollagen, vilka rättigheter man har till stöd och mycket mer. Om någon lyssnat på någon podd som var givande, eller läst en bok. Vi delar ofta bra källor till mer information med varandra.

Hur många träffar har ni kört?

– I höstas träffades vi 6 gånger och det gör vi nu under våren också. 

Vad tycker deltagarna om träffarna? 

– Eftersom mer än hälften återkommer så tänker jag att de tycker det är givande. Jag får också höra kommentarer såsom: ”Åh, jag har längtat efter den här pausen” och ”Det är så skönt att prata med andra som verkligen förstår”. 

 Om fler föreningar ute i landet skulle vilja testa sådana här grupper, hur kan de gå till väga? 

– Jag har ¨skapat det här konceptet ihop med Attention Skaraborg och vi delar gärna med oss av våra idéer. De får gärna kontakta mig och Attention Skaraborg direkt.
(se kontaktuppgifter på www.attention.se/kontakt)