Den 26/4 bjöd Attention in till en förhandsvisning av sina nya filmer som handlar om hur det är att leva med adhd och autism på riktigt. Ett 50-tal personer satt i publiken och bestod av en mix av yrkesverksamma, anhöriga, samt personer från några av våra lokalföreningar. Huvudrollsinnehavarna var också med på plats och några av dem höll ett kortare föredrag utifrån filmernas teman.

Stämningen var på topp och som sig bör på filmvisning, så bjöds det på popcorn, godis och läsk. Attentions kommunikatör Nina Norén inledde filmkvällen med att berätta att de tidigt i filmproduktionen känt att dessa filmer kommer bli något alldeles extra:   

– Det är ju dessa fantastiska sju personer som vi intervjuar i filmerna som gör att det flyger. De är både modiga och insiktsfulla och vi är så glada att de ställt upp och delat med sig av sina erfarenheter, sa Nina.

Hon berättade också vad de tyckte var unikt med filmerna:

– I de här filmerna utgår vi från teman i stället för diagnoserna. Vi tycker att vi i filmerna lyckas med att få fram att alla personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är unika och att omgivningen måste vara nyfiken och våga fråga för att förstå, sa Nina.

Filmerna mottogs väl

Pernilla, Palle, Freddot, Frida och Isaac, som intervjuas i filmerna, fortsatte leverera även utanför filmskärmen. De introducerade en varsin film med små anföranden utifrån respektive filmtema. I filmerna varvas tunga ämnen med lite mer lättsamma, vilket gjorde att man från publiken både hörde skratt och såg tårar fällas.

När alla filmer visats avtackades Marianne, Mylo, Pernilla, Palle, Freddot, Frida och Isaac med en blombukett och en stor applåd. Det hördes hejarop från publiken och kommentarerna efteråt var väldigt positiva och flera ur professionen påtalade hur användbara filmerna kommer vara i olika utbildnings- och föreläsningsammanhang framöver.

Filmerna som ingår i serien handlar om: rutiner & struktur, kommunikation & relationer, stress & återhämtning, perception & intryck och självförtroende & självkänsla. Filmerna kommer lanseras på Attentions webbsida, sociala medier och på youtube i vår kanal ”Attention Play” den 27/4, 28/4, 29/4, 30/4 & 1/5. Efter lanseringen kommer vi också lägga upp ett 20-tal kortare klipp ur filmerna på youtube.