Hur är det att vara ny i Sverige, leva med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) eller psykisk ohälsa och samtidigt försöka ge sina barn en trygg uppväxt? Det är frågor som lyfts i den nya rapporten från projektet TrUSt – ny i Sverige, ett initiativ av Bräcke Diakoni i samarbete med Riksförbundet Attention, Rädda Barnen och föreningen Tidigt föräldrastöd.
Rapporten “Föräldrars röster” bygger på samtal med föräldrar som upplever utanförskap på grund av kultur och språk, samtidigt som de själva har NPF eller psykisk ohälsa. Många vittnar om utmaningar i att navigera både föräldraskapet och det svenska samhället, särskilt när förståelse och anpassat stöd saknas.
– Alla föräldrar vill sina barn det bästa, men det är inte alltid lätt. Föräldrar med egen NPF-diagnos eller psykisk ohälsa kan möta extra hinder, och vi hoppas att den här rapporten bidrar till ökad förståelse för deras situation och vilket stöd de behöver, skriver Sara Jonåker, projektledare för TrUSt – ny i Sverige, i rapporten.
Rapporten är en viktig del i projektets arbete för att synliggöra och stärka föräldrar i deras föräldraskap, med målet att skapa bättre förutsättningar för både barn och vuxna.
Projektet har även tagit fram kortfilmer som lanseras i samband med rapporten. Filmerna ger en inblick i hur det kan vara att vara förälder med psykisk ohälsa eller NPF i ett nytt land.
Ta del av rapporten och filmerna här
Läs mer om projektet i Tidningen Attention
