Olikheter är en tillgång

Lena FubergFör mig var den största vändpunkten varken utredningen eller diagnostiseringen, utan när jag blev medlem i Attentions lokalförening Nacka/Värmdö. Jag blev invald i styrelsen på det första årsmötet jag deltog i. Och där, i styrelsen, fann jag några riktigt stora bitar till mitt livspussel.

Attention är en unik gemenskap som utgör en solid grund till en enorm handlingskraft. Tack vare stödet, självinsikterna och energin som arbetet i Attention gav mig vågade jag vara öppen med min diagnos både privat och i mitt yrkesliv. Därför skapade jag, min idol Angelica Ogland och min käre sambo Olof Ogland bloggportalen Adhdministeriet. Vi vill helt enkelt erbjuda människor en virtuell kontext, en känsla av samhörighet, förståelse och respekt – något som tyvärr är en bristvara inom psykiatrin.

Det är inte rättvist att folk ska behöva skämmas för sitt funktionssätt, eller att grundläggande individuella behov ses som en nedsättning. Så länge som det ser ut så kommer jag fortsätta att volontärarbeta och vara intressepolitiskt aktiv inom Attention.

För olikheter är inget annat än en tillgång, och öppenhet är ett måste om man vill bidra till ökad kunskap och minskad stigmatisering. Ju fler som öppnar sig, desto fortare kan vi åstadkomma förändring. För om ingen vuxen vågar vara öppen och berätta om sina behov – hur ska det då bli för dagens unga?

Avslutningsvis vill jag tacka Birgitta Nordfors Johansson, Lena Henriksson och alla andra episka morsor i Attention Nacka/Värmdös styrelse. Tack för att ni trodde på mig innan jag gjorde det själv!

Lena Furberg


Dela detta: