På den här sidan har vi samlat kortare intervjuer med medlemmar och olika experter med fokus på sommaren. Hur kan man tänka för att få till en sommar som funkar för personer och familjer med NPF?

Det brukar ta några veckor för barnet att återhämta sig från skolutmattning. I bland nästan hela lovet men sista åren är det bättre och går att njuta av lovet direkt. Som förälder har lovet ibland inneburit ännu mindre avlastning dock.

Sofie


Sommarlov är bra, barnen och vi kopplar av under ledigheten och hittar en lunk (med rutiner) som funkar. Alla blir avslappnande och man har tid för varandra och roliga nöjen. Vägen dit är jobbig, hela våren är knas inför separationerna som sker inför sommaren.

Cari

Vi gör en tydlig plan innan sommaren med var och när vi ska åka bort, sätter in bilder i kalendern så vår dotter kan se och förbereda sig. Övriga dagar fria men med struktur för utevistelse, spel och någon inneaktivitet. Och så delar vi upp oss mycket så alla i familjen ska få göra det de vill, två vill ha mer äventyr medan två är hemmakatter. Tycker barnens utveckling brukar explodera på loven!

Helena

Tydliga rutiner så fungerar sommaren fint för mig. Vecko-och dagsplaneringar. Det kluriga är att komma ihåg att äta. Funderar på att skriva in det i mitt dagsschema. Som sönderstressad lärare är det skönt med ledighet men innan den nya strukturen har satt sig kan det bli lite överväldigande med ledigheten.

Johanna

Vi låter flesta veckan vara helt lös. Men när de är återhämtade sätter vi upp lite mål som kan bytas mot lite sena kvällar eller internet. Målen handlar alltid om att aktivera sig, vara ute eller görs något snällt för andra. Men också städa eller duscha.

Adina

Sommar i P1 med fokus på NPF

Ingen sommar utan sommarpratarna i P1! Många sommarpratare har igenom åren på ett eller annat sätt pratat om NPF. Nedan har vi samlat ett urval som vi hoppas kan förgylla er sommar en stund.