Vi har NPF på jobbet

Personer med NPF finns representerade i alla branscher och nivåer i hela vårt samhälle. Nedan får du se på film och läsa artiklar med personer med NPF som hittat just sin plats på arbetsmarknaden.

Mai har fått bättre självförtroende

Mai som har NPF har utvecklats en hel del de senaste åren via sitt jobb på Conexi och IKEA.

–  Conexi gjorde så jag fick hjälp med arbetsbeskrivningar, schema och någon som visar före hur en arbetsuppgift ska göras. Jag och handledaren pratade om vardagssamtal, kroppsspråk, sjukdomar, vänskap och stress, säger Mai.

Läs artikeln om Mai

IT-konsultchefen Lotta har Asperger

Lotta Rizzo var 45 år när hon fick sin Asperger diagnos. Det innebar både en sorg och en lättnad. Sorg för att kunskapen om diagnosen hade kunnat underlätta tidigare i livet och en lättnad för att hon förstod varför hon börjat begränsa sig allt mer.

Läs artikeln om Lotta

Christin har adhd och är läkare

Läkaren Christin Edmark önskar ”duntäckesdagar” för återhämtning i arbetslivet. För två år sedan fick hon diagnosen ADHD. Hon efterlyser en nyanserad superkraftsdebatt och brinner för hållbara prestationer.

Läs artikeln om Christin


Tips & verktyg till dig som har NPF på jobbet

Checklista till arbetsgivaren

Vad är viktigt för dig? Vi har tagit fram en checklista med förslag på på vad som kan vara bra att förmedla till sin arbetsplats om man har NPF på jobbet. Ladda ner den nedan och kryssa i den och om du vill kan du också lämna den till din arbetsgivare.

Ladda ner checklistan

Självhjälpsguide för dig med NPF

I skriften “Attentions självhjälpsguide” har vi samlat bra tips och strategier om hur man kan få det att fungera på jobbet när man har NPF. Huvudidéen med guiden är att visa hur NPF kan påverka arbetet, men också visa hur man kan sätta ord på det stöd och den hjälp man behöver.

Läs artikeln med självhjälpsguiden

NPF och arbetsmiljö

En bra arbetsmiljö är a och o för att människor ska må bra och kunna prestera på jobbet. Med arbetsmiljö menar man den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön. Alla människor ska vara trygga och må bra på sin arbetsplats. Arbetsgivaren har ett ansvar att ge sina anställda rätt förutsättningar för att de ska kunna utföra arbetet som förväntas. Detta betyder att varje anställd också har ett ansvar att förmedla sina behov och vara ärlig med vad som fungerar bra och vad som man kan behöva stöd med.

Läs artikeln om NPF och arbetsmiljö


Stöd på arbetsmarknaden

Samhällets stöd för personer med NPF på jobbet

Det finns flera olika stödformer du som själv har en diagnos, eller den du möter i ditt jobb, kan ha rätt till för att kunna arbeta.

Läs artikeln om samhällets stödinsatser

Det här stödet får Lena och Martin

I filmerna nedan berättar artisten Magnus Karlberg och egenföretagaren Lena Furberg som båda har NPF om sina hjälpmedel och stödfunktioner.

Besök webbsidan Jobbafrisk NPF

Attention har deltagit i Centrum för arbets- och miljömedicins (CAMM) arbete med att ta fram webbsidan Jobbafrisk NPF. Den vänder sig till personer med NPF-diagnos som ska välja utbildning eller yrke, deras anhöriga och studie- och yrkesvägledare. På sidan finns information om NPF, stöd för studier och stöd för ett hållbart arbetsliv.

Besök webbsidan: www.jobbafrisknpf.se