”Härligt att för en gång skull få tillhöra normen”

studiecirkel_fixadAtt vara förälder till ett barn med NPF är ofta både extra utmanande och ensamt. Att få delta i en föräldracirkel där andra befinner sig i liknande situationer värdefullt. En efter en anländer de fyra kvinnorna till caféet. De deltog tillsammans i Attentions föräldracirkel sedan en tid tillbaka och har inte setts sedan dess. De skippar kallpratet och hamnar direkt i förtroliga samtal.

Någon berättar att hon sedan de sågs sist blivit utbränd. Någon nickar igenkännande och säger att hon också blev sjukskriven ett tag. Någon suckar när sommaren kommer på tal och säger att det faktiskt är skönt att få återgå till jobb. Och så fortsätter det. De dömer inte varandra eller försöker inte lösa varandras problem. De bara bekräftar och förstår. Ofta behöver de bara säga halva meningar rörande utmaningar i föräldraskapet innan någon utbrister ”Just precis!” eller ”Så har vi det också!” De annars så vanliga diskussionsämnena – yrke och bostadsadress – som brukar dryftas i absurdum i nya sociala sammanhang har de aldrig berört.

– Det är så befriande att slippa allt det där! Jag har ingen aning om vad alla jobbar med eller var de bor. Det är ju inte alls viktigt just här, säger Karin lite förundrat.

Att klämma in åtta cirkelträffar under våren i deras annars så hektiska och pressade liv tyckte alla var en utmaning. Under hela våren trixades och fixades det med barnvakter varannan torsdag och de for som raketer direkt från jobb till cirkel. Något ingen av dem ångrar idag. Den gemensamt största behållningen med cirkeln är att de fick träffa andra i samma situation och utbyta erfarenheter på en personlig nivå.
– I min kultur pratar man inte om NPF. Man nästan förnekar att det ens finns. Det var så skönt att träffa andra som är i samma situation. Det kan ju bli lite ensamt, berättar Zebiba.
– Att få lov att vara normen någon gång var så himla skönt. Man är ju som familj hela tiden ett undantag. Det är ju jättesvårt att spegla sig i andras situation, säger Lina.

Förutom erfarenhetsutbyte syftar cirkeln till att få en ökad medvetenhet hos deltagarna kring stress och vikten av att inte glömma bort sig själv som förälder. Vid varje tillfälle får deltagarna nya övningar att dels göra på plats, men också att ta med sig hem och praktisera i vardagslivet.
– Det var kanske inte så att man alltid hann bearbeta det vi tog upp mellan gångerna vi sågs. Men jag tror ändå att det sådde värdefulla frön inom mig, berättar Helen. Det betydde mycket för mig att jag ens tog mig tid att sitta ner och reflektera kring de här frågorna. Annars är jag så stressad och fokuserar på att hitta lösningar i övriga livet. Jag har vanligtvis ingen tid i vardagen att verkligen känna. Det hade jag i cirkeln och det tänker jag fortsätta med även i framtiden, säger Lina.

Intresserad av att gå en föräldracirkel? Kontakta din närmsta lokalförening och se om de har någon på gång. Hitta din lokalförening här >>


Dela detta: