Du som förälder är också viktig!

Att få egen tid och ladda om batterierna kan vara jättesvårt när man har ett barn med NPF.  Hur man praktiskt kan lösa det skiljer sig från familj till familj. Om man är ensamstående så är det naturligtvis svårare än om man lever två. Första steget är att man rent mentalt ger sig rätten att ta de chanser till pauser som finns. Du får det helt enkelt. Du behöver det. Din familj behöver det.

tahandomdig_fixadHa inte dåligt samvete för att du ibland prioriterar dig själv. Många familjer med NPF lever med ett ständigt dåligt samvete över att de inte räcker till, borde orka och kunna mer. Det är omänskligt att kräva av sig själv. Om du inte har släkt och vänner som kan hjälpa till så kontakta kommunen och sök exempelvis avlösarservice, korttidsboende eller kontaktperson till ditt barn. Berätta om din livssituation och tryck på att du inte kommer orka ditt extra utmanande föräldraskap utan stöd.

När ni är hemma tillsammans så ta chanserna till paus och återhämtning om barnen exempelvis sitter framför dator eller tv. Utan dåligt samvete! Gör något fullkomligt onyttigt/onödigt/lustfullt. Gör inte nyttigheter när du får en chans att vara med dig själv. ”Good enough” är ett motto många NPF-familjer skulle må bra av att leva efter. Vi som lever med NPF kan inte jämföra oss med familjer som inte lever med NPF. Vi får sänka kraven och se att vi har andra förutsättningar.

Mental plattform

Ett knep kan vara att ställa sig på en mental plattform och se sitt liv från ovan. Hur ser det egentligen ut? Hur många måsten finns det? Lever du rimligt? Om din bästa vän skulle leva ditt liv skulle du då inte uppmuntra hen till att ta stunder och göra aktiviteter eller ta vila när den möjligheten finns? Välja sig själv ibland helt enkelt. Många föräldrar ger sig själv den möjligheten när de inser att det faktiskt gynnar även barnet/barnen. Genom att visa att man själv är viktig så visar man barnen att de också har rätt att tycka det om sig själva.


Dela detta: