”Jag vet vad som fungerar för mig”

Helena Jansson har alltid älskat hundar och har hamnat helt rätt. Förutom att hon får jobba inom ett område där hon trivs och kommer till sin rätt, har hon fått en chef som har en självklar förståelse för de små anpassningar som får Helenas arbetsdag att fungera, från behovet av fasta arbetstider till möjligheten att utvecklas.

helenaIngen kan missa att det ligger ett hunddagis i industribyggnaden på Ritarslingan i Arninge. Skallen från en och annan jycke letar sig ned för den långa trappan och ut på parkeringsplatsen. Väl uppe i lokalen vecklar en oväntat stor hundvärld ut sig. Till höger, lite avskilt, ligger boxarna för de 55 hundarna som har dagisplats, till vänster rum för hundgym och hundbad och inte minst den stora träningshallen för kurser i bland annat agility, rallylydnad och den nya flugan specialsök.

– Det är väldigt populärt. Hundarna lär sig söka kantareller, krut eller vad som helst, berättar Helena.

Sociala kontakter inte Helenas starka sida

Rakt fram i lokalen ligger receptionen, där man tar emot kunderna, tvåbenta som fyrbenta. Helena är glad
för att hon slipper den uppgiften. Sociala kontakter med andra människor är inte hennes starkaste sida,
konstaterar hon.

– Det är en helt annan sak med hundarna. Där fungerar det jättebra. Hundarna är också en väldigt stor hjälp i kontakten med människor. De bryter isen och man kan prata om hunden istället för att stå och
småprata i största allmänhet.

Det innebär att Helena föredrar att bara arbeta med hundarna, vilket hennes chef, Caroline Forsberg, har full förståelse för. Och just denna fråga har de helt enkelt löst så att Helena börjar sin arbetsdag efter den värsta morgonrusning och slutar innan de flesta hämtar på eftermiddagen.

Helena har Asperger & ADHD

Helena är 29 år och fick sina diagnoser för ett år sedan. Hon har Aspergers syndrom och ADHD.

– Det var bara en bekräftelse på det jag redan visste, men det hjälpte mig i kontakterna med Arbetsförmedlingen. Jag fick hjälp med papper och kontakt med arbetsgivare, berättar hon.

Diagnoserna innebär att hon har begränsningar i orken och ett arbete på 75 procent är det som fungerar för henne. Hon har också ett stort behov av struktur i sina arbetsuppgifter och att schemat ligger fast. Tidigare har hon arbetat på kafé, på lager och som montör inom industrin. Men det är först nu som hon känner att hon har hamnat rätt, inte minst för att chefen Caroline på ett så självklart sätt är öppen för olika sätt att lösa en arbetsuppgift.

Känner att hon utvecklas

– Jag känner att det finns möjligheter att växa här, säger Helena.

En stor uppgift är att ta ut hundarna på deras dagliga promenader.

– Det är inte bara att hålla i kopplet och gå, säger Helena. Hundarna kan ha speciella behov och behöver kanske träna på hundmöten, att gå i trafik eller känna tillit.

– Vi kallar oss hundpedagoger, flikar Caroline in och tillägger att hon är mycket stolt över sin personal och deras stora vilja att engagera sig och utvecklas.

Jobbet är Asperger & ADHD- anpassat

För Helena räcker det inte att få jobba med hundar för att arbetet ska kännas bra. Hur jobbet ska göras är lika viktigt och även hur man hanterar vardagens problem. Caroline Forsberg menar att jobbet i sig är Asperger-anpassat.

– Vi har stor ordning och reda här, med tydliga rutiner och strukturer för vad som ska göras och i vilken ordning. Det mår både hundar och människor bra av.

Dessutom är Helena väldigt bra på att berätta vad som fungerar och inte. Helena håller med.

– Jag vet vad som fungerar för mig och har mina strategier för olika situationer. Och jag vet att Caroline lyssnar om jag vill lösa en situation på ett nytt sätt.

Viktigt för Helena själv

• Vill ha en öppen dialog, där chefen verkligen menar det som sägs.
• Behöver jobba deltid, klarar inte heltid.
•Föredrar fasta tider, som inte ändras med kort varsel.

Text & Foto: Taget ur Attentions skrift "vägar till jobb":

Dela detta: