Anneli porträttEnergin gör att Anneli får ihop vardagen

Anneli har en intensiv vardag med heltidsarbete, pendling och familjeliv med sambo och två barn. Kanske är hennes ADHD delvis en förutsättning för att klara av det höga tempot.

– Jag hade nog aldrig klarat det utan min kreativitet, uthållighet och impulsivitet som gör att jag fångar upp en massa nya idéer.

Energin gör att hon orkar arbeta, fixa, ta hand om hemmet och barnen. Den får hennes liv att fungera. Vardagssaker som planering, städning och matlagning är områden som många kämpar med. Anneli har bott själv sedan hon var 16 år och lärt sig klara sig på egen hand. De svårigheter hon haft har lärt henne mycket som gör att hon klarar sig bra idag.

– Jag har klarat av de där delarna för att jag tycker att det är självklarheter och en del av livet. Eftersom jag har barn måste jag städa, diska och plocka undan. Det skulle inte fungera och inte vara bra för barnen om jag inte gjorde det. Barnen är en del av lösningen. Lösningar som bygger på motivation gör det enklare att få ordning på vardagen.

– Mycket av min motivation får jag genom att glädja andra med den jag är, både hemma och på jobbet.

Prova vad som fungerar

För Anneli är det viktigt att ha en struktur och regler som gäller just henne. Hon vill gärna hinna bädda sängen, diska och plocka undan innan hon åker till jobbet, så att det ser fint ut när hon kommer hem.

– Jag gillar att städa eftersom jag kan varva ner och ta det lugnt på ett annat sätt om jag inte har en massa saker omkring mig. För mig är det värt att ta tag i det tråkiga och få det överstökat för att vi ska kunna ha en trivsam miljö som vi kan varva ner i. Plus att det är en utmaning och det gillar jag!

Att få ordning på saker hemma handlar också om prioriteringar och att lägga tid och energi på det som är viktigast för en själv.

– Ta dig tiden att skriva upp det som är viktigast för dig och utgå från det, tipsar Anneli. Jag försöker att inte sträva efter att få alla delar perfekta, för då blir jag besviken över att inte lyckas. Även om det kan vara inspirerande att höra om andra människors strategier måste man ändå alltid anpassa dem efter hur man själv fungerar.

– Jag hörde om en tjej som hade samma väska varje dag för att vara säker på att ha med sig alla viktiga grejer. Men för mig fungerar det inte att bara ha en väska. Jag har ett väldigt stort behov av variation och förändring, så jag får försöka komma på andra sätt att få med mig det jag ska. Man ska inte vara rädd för att provat nya saker för att fungera bättre. Som tidsoptimist tror Anneli gärna att tiden ska räcka till, men det gör den inte alltid. Tiden är en utmaning i hennes vardag.

– Precis innan jag ska gå hemifrån blir jag orolig över att ha glömt någonting, så då går jag runt och tittar om jag har gjort det. Och då kommer jag kanske på något jag behöver göra med en gång för att inte glömma bort det. Då hinner jag inte tänka att jag inte borde göra det just då eftersom det kommer ta tid och ofta slutar med att jag kommer för sent till jobbet.

Något som fungerar för Anneli är att packa i ordning väska och plocka fram kläder dagen innan, så att hon inte fastnar i att leta reda på det hon ska ha med sig på morgonen när hon har bråttom iväg.

Impulsiviteten kan ställa till det

Ett annat område som Anneli kämpar med är impulsivitet. Hon är fortfarande lite skakad när hon berättar om ett beslut hon tog lite för snabbt nyligen, som hade kunnat sluta illa.

– Jag gjorde världens ”tabbe” och sa upp mig från jobbet. Jag hade blivit erbjuden ett nytt jobb och såg verkligen bara fördelar med det. Det var bättre lön och närmare hem.

På bara några dagar hade Anneli sagt upp sig från sitt jobb och börjat jobba på det nya stället. Det visade sig vara annorlunda än hon trodde och efter en vecka stod hon helt utan arbete. Hon insåg alla fördelar med sitt gamla jobb som hon hade tagit för givet. Trots att hon skämdes, ville hon åka till sitt gamla jobb för att lämna sitt passerkort, men också för att få ett avslut och tacka. Hon trodde knappt att det var sant när hennes chef öppnade en möjlighet för henne att komma tillbaka.

– Han sa att jag kanske borde göra en konsekvensanalys nästa gång, inte bara när det gäller jobbet utan andra saker också. Anneli är tacksam över att ha fått en ny chans. Historien slutade lyckligt och gav henne en del att tänka på.

– Jag önskar att jag inte hade den där impulsiviteten ibland, för den kan ställa till det. Jag ser impulsiviteten som en del av min ADHD. Jag hinner inte alltid med att göra en analys, och eftersom jag är väldigt positiv av mig så ser jag ofta inte vad som kan vara negativt.

Chefens uppmaning om att göra en konsekvensanalys tar Anneli på allvar. Nu arbetar hon på att hinna reflektera över vad något kan få för resultat innan hon fattar ett beslut.

– Det har verkligen fått mig att tänka till. Jag gick precis in och såg ett par snygga skor som jag tänkte köpa, men så gjorde jag en konsekvensanalys och insåg att det är ett par hundra kronor som jag har mer nytta av på annat sätt för att göra något till familjen.

Ta en sak i taget

När Anneli tänker på allt hon vill göra i livet, hur hon vill bo och hur hon vill ha det i livet, konstaterar hon att hon måste ta det lugnt och inte göra allt på en gång. Hon behöver ta en sak i taget, ge sig själv bekräftelse och beröm för vad hon gör och värdera vad hon har.

– Jag har ett fantastiskt hem! Jag försöker vara stolt över mig själv, för det är ju bara jag som har gjort att det har blivit så bra.

Anneli betonar hur viktigt det är att reflektera över vad man kan lära sig av det man är med om.

– Om jag hade fått allting serverat så skulle jag inte kunna det jag kan idag. Jag har haft mina motgångar, men jag är också väldigt lyckligt lottad och ser ljust på framtiden. Jag brukar säga att allting har en mening, enligt min mening.

  • Namn: Anneli
    Ålder: 24 år
    Styrka: Jag är en krigare som inte ger upp i första taget. Jag är även en hjärtegod och givmild människa som gärna delar med mig av det jag har för att glädja andra.
    Stolt över: Mina barn och över allt jag har uppnått i livet.


Dela detta: