Axel porträtt

Axel förstår sig själv bättre genom att lyssna på andra

– När mitt förra förhållande tog slut tänkte jag att jag aldrig kommer få det att fungera om jag inte hittar någon som förstår min situation, säger Axel.

Sedan ett år tillbaka har han en relation som fungerar väldigt bra. En viktig anledning till det är att han och hans flickvän pratar mycket och är tydliga mot varandra.

– Jag sa från början att om det här ska fungera så måste vi vara sjukt öppna och ärliga om minsta sak. Jag vill inte att det ska skita sig för småsaker som blir problem i längden.

Det gäller visserligen för alla, men Axel tror att det kanske är ännu viktigare när man har ADHD. Han har mer skinn på nästan i både kärleks- och vänskapsrelationer idag, mycket tack vare att han reflekterar och pratar mycket om dem.

– Att ta upp saker i lugn och ro är mycket mer effektivt än att ta upp det när någon är arg, ledsen eller upprörd. Då blir det lätt fel och man kan inte se det från något annat håll. Om båda är arga och ledsna känns det som att det inte leder någonstans.

Att ta upp saker behöver inte vara en stor grej, utan mer en avstämning där man lyfter fram saker: ”Hur tycker du att det fungerar?”

– De samtalen har lärt mig mycket om mig själv. Jag har förstått vad andra kan tycka är ett problem.

Det kan vara svårt att vara så öppen och ärlig mot någon man precis har träffat, eller börja ta upp problem med sina kompisar. Men för Axel har det fått positiva effekter.

Checka av så att båda är med på noterna

Något annat Axel har kommit underfund med är att det är viktigt att checka av så att den andra är med på noterna och inte bara sitter och lyssnar utan att egentligen förstå. Och att själv vara tydlig med när man har problem med något.

– Även om du känner sig elak när du säger det är det bättre än att det växer och leder till en stor grej. Det behöver inte vara någon specifik grej, utan typ att någon sitter och kollar mobilen när man fikar: ”Kan du inte lägga ner mobilen? Jag är ju här för att jag vill umgås med dig!”

När Axel tycker om någon blir han intensiv, vill umgås mycket och har svårt att förstå vad folk menar med att de vill ha ”egen space”.

– Folk tänker att ADHD handlar om koncentrationssvårigheter, men motpolen till det är att för saker du verkligen tycker är intressanta får du superkoncentration som andra inte har. När jag väl hittar något, eller någon jag gillar, går jag in väldigt hårt. Jag vet att jag själv kan vara väldigt intensiv och att folk kan tycka att det blir för mycket. Jag tycker inte om att vara ensam. Så då blir det istället att jag kanske uppfattas som väldigt ”på”.

Kanske blir man helt enkelt intresserad av och dras till personer som beter sig likadant som en själv?

– När jag tänker på det har många av mina nära vänner diagnoser, vi fungerar likadant på många sätt. Jag pratar jättemycket med dem! Det fungerar så bra, jag förstår mig själv bättre när jag hör hur andra tänker och resonerar och hur det känns för dem.

Förståelse för varandra

Axel ser fördelar med att hans flickvän har ADD. Även om de inte fungerar på samma sak, har de förståelse för varandra.

– Hon kanske har svårt att komma upp i varv och jag har svårt att komma ner. Hon har svårt att vänta med att göra saker, medan jag gärna skjuter upp dem.

Men framför allt förstår hon känslan av att saker som ska vara små och lätta inte alls är det. Och om det blir för mycket kan hon också reagera genom att bara slå av och inte göra någonting alls.

– Ibland har folk kommenterat ”men varför tar du inte bara tag i att städa eller betala räkningarna?” Men jag är jätteduktig på att skjuta på saker. Att hon förstår sådant gör det lättare att hantera det. Hon vet att om hon bara får igång mig kan jag sköta resten själv, så vi kan stötta varandra med att komma igång.

Ibland kan det vara svårt för familjemedlemmar eller vänner att förstå själva problemen, hur förstående och accepterande de än försöker vara. Hur gör man då?

– Jag tror att man måste vara tydlig med att förklara. ”Det här kan verka som en bagatell, men det är det inte. Om du vill hjälpa mig, så testa det här…”, och förklara hur personen kan stötta sig, säger Axel.

Att det kan vara svårt att komma igång med något är en typisk sak som kan vara svår att sätta sig in i.

– Mamma tror att om man bara tjatar tillräckligt mycket så hjälper det, skrattar Axel. Innan har jag sagt att ”Ja ja, jag ska”, men nu säger jag att ”Det fungerar inte att tjata, för det kan verka som självklara grejer, men det är inte det för mig, vi måste testa nya sätt, till exempel…”

Det är viktigt att våga testa nya saker när traditionella metoder inte fungerar, istället för att bara försöka köra på.

– Traditionellt tänk kanske inte alls fungerar. Då måste man våga tänka om och vara kreativ, för det finns ingen lösning eller väg framåt som är den enda rätta.

  • Namn: Axel
    Ålder: 25 år
    Styrka: Jag är kreativ, ärlig, lojal, ödmjuk, energifylld och full av kärlek till dem som förtjänar det.
    Stolt över: Min familj, mina vänner, min kreativitet, min arbetslivserfarenhet och min diagnos.


Dela detta: