Robert porträtt

Musiken är Roberts träning och verklighetsflykt

När vi börjar prata om hälsa och saker som får en att må bättre är det ett ord som dyker upp spontant när Robert berättar. Musiken. Den är en stor och viktig del av hans liv.

– Musiken har hjälpt till väldigt mycket. När jag var yngre hade jag dålig motorik och koordination. Så att spela har varit bra träning för det, men också som terapi, att få ur sig allt.

Förutom att spela i två band skriver han om musik för en nättidning.

– Musiken blir en slags verklighetsflykt som gör att jag kan glömma och lägga saker bakom mig som jag inte vill ska ta mer energi. Det som får mig att må bra är kreativiteten och själva processen i hur man ser saker skapas. Sedan är det en jäkla kick för självförtroendet att stå på scen och höra hur folk jublar.

Sina diagnoser, ADD och Asperger, har han haft sedan i somras, men symtomen har funnits hela livet i form av koncentrationssvårigheter och att han haft ett lågt humör utan någon speciell anledning.

– Min bror fick ett gäng diagnoser och eftersom beskrivningarna av dem stämde in även på mig ville jag också göra en utredning.

Diagnoserna blev en lättnad och delvis en förklaring vill varför han känt sig annorlunda som yngre.

– Jag har haft en väldigt ojämn koncentration. Jag har haft svårt att få tråkiga saker gjorda, medan det som är roligt fungerar hur bra som helst.

Har lärt sig hantera svårigheter

Än så länge har inte diagnoserna lett till att han fått något specifikt stöd. Men Robert har själv lärt sig att hantera många av de svårigheter han haft, som nedstämdhet, det sociala samspelet och att uppfatta dolda signaler, eller att inte få saker gjorda.

– Som yngre hade jag svårt med social interaktion och var mycket ensam. Men i gymnasiet började jag tvinga mig själv att ta små sociala steg.

De små stegen ledde till förbättringar och erfarenheter av sociala sammanhang.

– Det har verkligen inte varit lätt att ta de där stegen, men det är värt det när man ser resultaten. Jag mår bättre och känner mig mycket lyckligare nu när jag har lyckats med hinder som varit jobbiga.

Vissa dagar kan det fortfarande vara svårt att ta sig ur nedstämdheten. Men en lösning som brukar fungera för Robert är att ge sig själv små belöningar när det känns så. Som att spela trummor eller ringa en kompis. Det får honom att tänka på annat och komma över nedstämdheten.

Stor hjälp av sitt stora kontaktnät

Det stora kontaktnät Robert har idag är till stor hjälp. Vägen dit har inneburit både många försök och en del misslyckanden. I takt med att han fått vänner har det blivit enklare. Den närmsta kompiskretsen har blivit som en familj för Robert.

– De har alltid förstått mig och förlåtit mig för små misstag. Vänner har en tolerans för att man har sina egenheter och säger lite konstiga saker ibland.

Det finns fortfarande saker som kan vara svåra och områden där Robert är osäker på hur man gör.

– Man måste se sina nackdelar för vad de är. De finns där men det är inget man ska fokusera på. Det är sina styrkor man ska använda för att lösa saker.

En viktig lärdom Robert gjort är att tillåta sig att göra misstag och inte vara så självkritisk. Det har bidragit mycket till att han har kunnat släppa på vissa spärrar.

– Man måste våga testa saker som känns obekväma eller främmande. Det kan bli så mycket positiva effekter av det efteråt och bidra till mycket bra.

Robert menar att han har mycket att tacka sin ADD och Asperger för.

– Jag har en ådra av nyfikenhet som gör att jag kastar mig in i saker för att se vad som händer. Jag ger allt jag har och kan hänge mig åt det jag gillar.

En viktig insikt har varit att det viktigaste är att våga försöka.

– Sedan spelar det ingen roll hur resultatet blir. Det är att man har gjort det som är det viktigaste! Ju mer jag gör, desto mer släpper jag på min egen självkritik. Man gör en massa små misstag, men det är det stora hela som spelar roll. Inte en enstaka händelse. Tidigare har jag haft stort kontrollbehov, men jag har lärt mig att vissa saker ligger utanför min kontroll. Man ska inte lägga allt ansvar på sig själv, vissa saker händer bara.

Våga lägga tid på det som är intressant

Robert tycker att om man har ett intresse eller något man är bra på eller intresserad av får man inte vara rädd att lägga tid på det, för det kan leda till något väldigt bra.

– Många av de drömmarna jag hade för ett par år sedan har jag verkligen jobbat för att nå. Det gäller allting. Jag har hittat bra vänner som jag skulle göra allt för och som skulle göra allt för mig. Jag håller på med mina intressen och jag håller på att komma till en bra position i det yrke jag har valt. Det finns ingen större drivkraft än att se att något man gör går bra och uppskattas och att man liksom är på rätt väg.

  • Namn: Robert
    Ålder: 23 år
    Styrka: Min stora drivkraft, om det är något jag vill göra så ser jag till att det händer. Nyfikenhet, att våga utforska nya områden och se vad som händer.
    Stolt över: Att de drömmar jag hade för ett par år sedan inte bara är drömmar utan att jag verkligen har jobbat för att nå dit.


Dela detta: