Victor porträttVictor hittar energin i fotograferingen

För 23-åriga Victor har intresset för fotografering blivit en väg bort från kriminalitet och droger. Han fotar för att få energi att orka med vardagssysslorna och det ständiga plåtandet har bland annat resulterat i utställningen ”ADHD i bilder”.

– Jag plåtar hela tiden. Det är min drivkraft, att kunna ta bilder som gör andra glada.

Intresset för konst och skapande har funnits med länge. på gymnasiet gick Victor en målerilinje och insåg att det var foto han ville hålla på med.

– När jag fotar kan jag vara mig själv. Mår jag dåligt kan jag ta ut den känslan i en bild. Sedan kan jag fortfarande ha mina uppförsbackar, men det har ju alla människor. Fotograferingen får mig att inte falla tillbaka till annat igen.

Svårt att hänga med på lektionerna

Skoltiden gick ganska mycket upp och ner. Man misstänkte att det var dyslexi som gjorde att Victor inte hängde med på lektionerna.

– Jag hade ingen koncentration eller fokus. Men jag tragglade mig igenom skolan ändå. Jag fick väldigt mycket hjälp av mamma och pappa.

ADHD-diagnosen fick han som 18-åring, tre månader före studenten. Då började han även äta medicin. Den första tiden mådde han dåligt av biverkningarna, men sedan började saker förändras.

– För första gången kunde jag samla mina tankar och fokusera. Jag pluggade upp alla ämnen och fick ett stipendium.

Kreativiteten och fantasin har alltid funnits med

Kreativiteten har funnits med på olika sätt genom uppväxten. Som barn var han fantasirik och lekte länge, även när andra gick över till att spela fotboll istället.

Idag är fantasin och kreativiteten egenskaper han har stor nytta av i sitt arbete som fotograf och fotoassistent på en reklambyrå.

– Jag kommer alltid ett steg längre i att komma på dom där knäppa idéerna som ingen annan har tänkt på. Jag tänker hur bilden ska se ut innan jag ens har tagit fram kameran.

Även på fritiden är fotograferingen ett stort intresse. Victor försöker stå emot impulsen att komma hem och sätta sig på soffan.

– Om jag går ut och fotar mår jag så otroligt mycket bättre. Jag försöker vara hård mot mig själv med det, vara bestämt med det jag vet att jag vill och inte låta latheten ta över. Det kan vara jobbigt att ta sig dit, men när jag väl har gjort det älskar jag det. Det ger energi resten av kvällen och dagen efter också.

Att fota är inte bara ett intresse utan något som får vardagen att gå runt.

– Det fungerar inte att komma hem från jobbet och sedan försöka fixa saker. Att gå ut och göra något gör att jag får den där extra energin som gör att jag orkar diska och betala räkningar också.

Egen utställning

Fotograferandet har bland annat resulterat i utställningen ”ADHD i bilder” som visades på Kulturhuset i Stockholm.

– Min tanke med utställningen var att bidra till en större förståelse för vad adhd är och hur det kan upplevas. Man behöver inte vara hyperaktiv på ett sätt som märks utåt av andra. Man kan lika gärna vara det inåt i form av konstant stress, förklarar Victor.

I utställningen har Victor velat beskriva de olika symtom han upplever av sin adhd och hur de kan kännas. Han har fått mycket positiv respons på utställningen, både från personer som själva känner igen sig, och från anhöriga som fått ökad förståelse av att se bilderna.

De förställer exempelvis kreativitet, stress, aggressivitet och utanförskap. Och känslan av att allt samlas på hög och att man inte får någonting klart.

– Vardagen kan vara ett jävla kaos. Allt kan gå en aning för snabbt och man hinner liksom inte riktigt med.

De senaste åren har Victor medverkat i Attentions film ”Jag har ADHD”. Han har även föreläst på medlemskvällar i ett par olika Attention-föreningar.

– Jag vet ju själv hur jag har blivit bemött. Det finns mycket som behöver förändras, i skolan till exempel. Man ska inte bli särbehandlad. Man kanske behöver lite extra hjälp, men man ska inte behöva behandlas som ett ”problembarn”. När man är ung kan man inte riktigt säga ifrån vid sådana anklagelser. Man tar ut det på sig själv istället.

I Victors engagemang finns en stark drivkraft att bidra till ökade kunskaper. Han har lyckats förena engagemanget med ett stort intresse. Victor menar att det kanske är extra viktigt för den som har adhd att hitta ett intresse som ger extra energi.

Vi har en massa energi, men det är inte den sortens energi. Vi behöver den där glädjeenergin! Om vi hittar något som får oss att må jävligt bra, så fungerar allt annat också!”

  • Namn: Victor
    Ålder: 23 år
    Styrka: Jag tänker på andra före mig själv. Det är inte bra i alla lägen, men det är en bra egenskap.
    Stolt över: Det jag har uppnått och hur jag fått mitt liv att se ut idag.


Dela detta: