Attention har via det avslutade Arvsfondsprojektet “Trots Allt!” tagit fram filmer, samtalsmaterial och olika trycksaker med fokus på trotssyndrom. Vår förhoppning med materialet är att både öka kunskapen om trotssyndrom i samhället såväl som att ge stöd till familjer som har en utmanande vardag kantad av trots.

Vad är trotssyndrom?

Trotssyndrom/ODD (Oppositional Defiant Disorder) är ett beteendesyndrom som ibland förekommer tillsammans med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd. Diagnosen finns beskriven i DSM 5 och ICD 10. 

Läs och ladda ner faktablad.

Se filmen om Markus som har adhd och trotssyndrom

Om Markus sluppit vänta tills han var 18 år med att få diagnoserna adhd och trotssyndrom hade troligen hans liv sett annorlunda ut. Han kanske hade sluppit år av dåligt mående, missbruk och kriminalitet?

Filmen “När livet blev kaos – Markus har trotssyndrom & adhd

En kortversionen av filmen 

Filmer till dig som har barn med trots!

Strategier vid trots

Tips till dig som förälder

Förklarande film om trots

Intervju med Karin Brocki

Digital föräldrautbildning

Attention erbjuder alla sina medlemmar en digital föräldrautbildning.

Utbildningen kan du genomföra hemma vid datorn närhelst det passar dig. Du kan med fördel sitta med papper och penna för att besvara de reflektionsfrågor som följer efter de olika kapitlen. 

Gå till utbildningen.

Psst…Du loggar enkelt in med ditt medlemsnummer. 


Föreläsning om trots med Eric Donell 

Eric Donell berättar om trotsproblematik – fakta och strategier i en 20 minuter föreläsning.

Att vara förälder till ett barn med trots 

Att ha ett barn med trots innebär ofta ett extra krävande föräldraskap. I filmen nedan får du höra hur några föräldrar upplever sin familjesituation.

Tidningar från Trots Allt!

Margot & Monster-Moa – för de yngre barnen

Serien handlar om Margot som är fem år och har en bror, Tom, som mest är arg. Hemma är det bråkigt men på förskolan är det lugnt och skönt. Tills flickan Moa börjar… Moa är nästan lika arg som Tom och skriker rakt ut om någon försöker bestämma över henne. Varför kan inte alla vuxna bara säga åt henne, tänker Margot. Ska det verkligen vara så här bråkigt både hemma och på förskolan?

Läs serietidningen digitalt

Serietidning riktad till barn

Läs tidningen digitalt

Tidning riktad till vuxna

Läs tidningen digitalt

Tips och råd till föräldrar till barn med trots

Psykologen Bella Stensnäs vet hur utmanande ett föräldraskap till barn med NPF kan vara. Gå in på respektive länk nedan och kika på korta filmer där Bella ger värdefulla tips till föräldrar till barn med trots.

Se Bella Stensnäs inledande film om vad trots är!

Ladda ner affisch

Vi har tagit fram en affisch som vi hoppas kan vara till hjälp när både föräldrar och skolpersonal bemöter barn med trots.

Ladda ner affischen