Vad har jag som elev rätt till?

För dig som elev med NPF kan skolan vara full av hinder. Kan du hänga med i genomgångar? Får du tillräckligt med arbetsro? Känns det som att du får chansen att visa vad du kan när det är dags för prov? Känner du att lärarna lyssnar och försöker förstå dig? Många elever med NPF svarar nej på flertalet av ovanstående frågor vilket gör att skolan känns svår och kanske till och med något man mår dåligt av. Så ska det inte vara enligt skollagen. För att kunna få till en bättre skolgång är det jätteviktigt att du som elev känner till skollagen och dina rättigheter.

Den allra viktigaste skrivelsen i skollagen är den om att alla elever har rätt att få det stöd som de behöver för att klara skolan. Hur stödet ser ut varierar från skola till skola, men skolan är ansvarig för att ge dig en bra utbildning och den hjälp som du behöver.

Du har alltid rätt att prata med någon vuxen på skolan som du litar på, om du behöver stöd. Om det inte hjälper finns det andra som du och dina föräldrar kan vända sig till. Här nedanför har vi samlat några länkar. Dem kan du följa för att få mer info och ställa frågor om dina rättigheter.

Du kan också alltid vända dig till BRIS för att anonymt prata, ringa, mejla eller chatta  någon vuxen om saker som känns fel i skolan.KONTAKTA BRIS HÄR >>

 

 

 


Dela detta: