“Tack vare SIP:en slipper jag som mamma vara den som driver på”

–  Det här är lika mycket för Albin som för oss föräldrar. Albin trivs bättre i skolan, och vi slipper kämpa så mycket, säger Annika, som berättar att de ser mer positivt på situationen numera.  Detta tack vare en SIP – Samordnad Individuell Plan – där alla instanser kring Albin träffas tillsammans.

sip_annika_fixadAnnika är mamma till Albin, 11 år gammal, som har ADHD och just nu utreds för autismspektrumtillstånd. I skolan har han alltid fått en del hjälp och bra bemötande, men det har varit långt ifrån tillräckligt.

–  De har ordnat assistent och hjälpmedel åt honom, men det har ändå aldrig fungerat tillräckligt bra för Albin. Skolan är så fyrkantig, och de har inte lyckats göra de rätta anpassningarna för honom. Albin har verkligen inte velat gå dit om dagarna, det har varit väldigt tufft för oss att tvinga honom.

Samverkan har fungerat dåligt

Samverkan mellan skolan och BUP var dessutom tidigare obefintlig. Det är Annika som har fått föra vidare till skolan vad BUP har sagt och tvärtom, och att de själva skulle ha kontakt direkt med varandra verkar inte ha setts som ett alternativ. ”Det har aldrig varit så”, säger Annika och skakar på huvudet.

Vid en utbildningsdag hos Attention hörde hon talas om ”Mobila skolteamet”, som hon sökte om hos Socialtjänsten. Under ett halvår får de nu stöd av dem, och det var dem som också tipsade Annika om SIP. De har hunnit ha ett par möten, där personer från skolan, mobila skolteamet och BUP har samlats, tillsammans med föräldrarna och socialhandläggaren.

SIP:en har hjälpt dem

– Vid första mötet hade de skrivit upp ”Albins fördelar” på tavlan, och vi fick bara prata om det som är positivt. Det var svårt, när man är så van att prata om allt som INTE fungerar, men vi fick syn på så mycket! Nu arbetar alla för att förstärka allt det här positiva ännu mer.

Annika tycker att SIP-mötena har gjort att man fokuserar mer på att hitta lösningar än tidigare, och att man ser till att faktiskt ordna det som inte fungerar. Hon berättar att det alltid har varit svårt för Albin att äta skolmaten, vilket har varit bekymmersamt, men på ett SIP-möte föreslog rektorn plötsligt att han skulle få specialkost.

– Han kom hem nästa dag och var jätteglad, för att han hade fått välja själv att han skulle äta blodpudding först en vecka, och sen köttbullar nästa. Skolsköterskan ringde mig för att ta reda på vilken sorts köttbullar vi brukar äta hemma, så att de kunde ge honom samma i skolan. Det tyckte jag var helt otroligt!

Alla tar numera sitt ansvar

Annika beskriver att hindren kring Albin tas på större allvar i och med mötena där alla inblandade träffas, att ingen kan ducka för ansvar. Och att det innebär att Annika slipper vara den som driver på hela tiden och företräder sin son. Nu är det andra som diskuterar åtgärder, och hon kan släppa en del av det tidigare betungande ansvaret. Efter att ha varit sjukskriven två år har hon nu börjat arbetsträna.

Mötena brukar vara en timme långa, och det är socialhandläggaren som leder dem. Annika uppskattar att hon på ett väldigt tydligt sätt har följt upp vad som hänt efter senaste mötet. Alla har fått berätta hur det har gått att genomföra det som de åtog sig förra gången. Annika och Albins pappa, som inte lever tillsammans längre, är alltid med på mötena och får godkänna allt som sägs. Alla som deltar får också skriva under ett kontrakt, där det står vad de åtar sig att göra.

Hoppas SIP-mötena fortsätter

Tanken är egentligen att det barn som SIP:en handlar om vara med på mötena. Men när Annika frågade Albin ville han inte det och Annika tror också att det hade varit svårt. Istället berättar Annika och Albins pappa och styvpappa allt som bestäms på mötena för honom.

Vad som händer framöver vet inte Annika riktigt. De ska ha ett nytt möte om någon månad inför att mobila skolteamet ska avsluta sitt arbete, men efter det är inget mer bestämt.

– Det är ju så viktigt att det funkar i skolan för barnen, och om BUP är inblandade borde de samverka. Jag hade önskat att vi kunde åtminstone ett SIP-möte varje termin så länge Albin går i skolan.
Text & Foto: Karin Forsberg

 


Dela detta: