Vägen tillbaka är ett treårigt projekt som drivs av Riksförbundet Attention och finansieras av Allmänna arvsfonden. Syftet med projektet är att ge barnen som har problematisk skolfrånvaro och som har NPF, samt deras vårdnadshavare, en plattform för att få göra sina röster hörda.
Tillsammans med målgruppen vill vi identifiera behov och önskemål för att nå förändring. Målet är att stärka familjer där det finns barn med skolfrånvaro genom möten och aktiviteter för igenkänning och erfarenhetsbyte samt att bidra med ökad kunskap och insikt kring det utanförskap som målgruppen hamnar i. Vidare vill vi öka förståelsen mellan skola och hem, lyfta goda exempel samt ta fram verktyg för att förhindra eller ta sig ur frånvarosituationen.

Kontaktuppgifter till projektet
Projektledare
Susanne Berneklint
susanne.berneklint@attention.se
073-598 78 58
Rapport om problematisk skolfrånvaro
Den här rapporten handlar om barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som befinner sig i problematisk skolfrånvaro. Vi har pratat med både barnen och deras föräldrar via djupintervjuer, fokusgrupper och enkäter. Det är sammantaget en dyster bild som kommer fram när vi sammanställt svaren i rapporten ”Vägen tillbaka – från skolfrånvaro till skolnärvaro”.
Explainer som sammanfattar rapporten
Enkät riktad till barn och unga som hamnat i problematisk skolfrånvaro
Ett första steg i projektet har varit att via en enkät riktad direkt till barn och unga ta del av deras upplevelser. I den här explainern sammanfattar vi de vanligaste enkätsvaren.

Inbjudan till webbinarium: Kan man bli utmattad när man är ung och går i skolan?
Den 29 mars bjuder Riksförbundet Attention och Magelungen gymnasium in till webbinariet Kan man bli utmattad när man är ung och går i skolan?. Ett webbinarium om om stress, utmattning och vilken hjälp det finns för unga idag.
Datum: 29 mars 2023
Tid: 09.00-10.00
Kostnad: Kostnadsfritt
Anmäl dig här
Zoomlänk skickas ut efter anmälan.
Medverkande
Tinus, har själv varit utmattad under sin skolgång och delar med sig av sina erfarenheter.
Lars Westerström, barn och ungdomspsykiatrier leg psykoterapeut med mångårig erfarenhet från BUP, som länge har lyft frågan om utmattning och unga.
Susanne Berneklint, Riksförbundet Attention, projektledare för Arvsfondsprojektet Vägen tillbaka som arbetar med unga i problematisk skolfrånvaro och NPF.
Mike Banks, specialpedagog på Magelungen gymnasiet Södermalm.
Marit Sahlström, pedagog och författare från Magelungen Utveckling, moderator för webbinariet,.
Attentions skolrapport 2022
Rapporten bygger på vårdnadshavares enkätsvar angående deras och barnens känslor inför skolstart. Över hälften (56 procent) av eleverna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) svarade att de kände mycket eller ganska mycket oro inför skolstart. Bland deras vårdnadshavare var oron ännu större, 70 procent.
Läs skolrapporten HÄR
Film med Elsa – “Problemet var inte jag”
I den här filmen får vi träffa Elsa som hamnat i problematisk skolfrånvaro under en lång period men som sedan kämpat sig tillbaka till skolan.

Läs och ladda ner projektkort
På det här kortet beskrivs projektet, samt så finns det en kort sammanfattning av enkätundersökningar som genomförts under 2022.
Webbinarium om problematisk skolfrånvaro
I det här webbinariet presenteras resultatet från Attentions enkätrapport om oro inför skolstart som släpptes i september. Vi ger också en beskrivning av vad som hittills framkommit i Attentions arvsfondenprojekt Vägen tillbaka – från skolfrånvaro till skolnärvaro.
Utifrån detta samtalar sedan Attention med Christin Appel, utredare, elevhälsofrågor, Sveriges Kommuner och Reginoner (SKR), och Mikael Forsberg, specialpedagog och ledamot i förbundsstyrelsen på Lärarförbundet, kring det som presenteras.
Artiklar från Attentions skolkampanj 2022
TIPS-teamet i Göteborg
”Utan Maria så hade det faktiskt inte gått”
DO har många ärenden med barn med NPF
Be right back-teamet använder skolhundar
Ture har fått livets första betyg
”Mitt problem var skolmiljön”
”Vi lyckas med alla elever vi jobbar med”
Sjubarnspappan Per kämpar mot kommunen
”Jag vet inte heller vad jag ska göra och jag är barnpsykiatriker”
Mea 15 år: “Efter sommarlovet i 6:an kom jag aldrig tillbaka”
NP-center hjälper elever tillbaka
Flyttade 100 mil för att rädda livet på Elsa
Kostnadsfria föreläsningar om problematisk skolfrånvaro
Kommunikationen mellan skola och vårdnadshavare – För föräldrar
Den här föresläsningen med Therese Allvar från psykologpartners handlar om kommunikationen mellan skolan och vårdnadshavarna. Målgruppen för föreläsningen är föräldrarna.
Kommunikationen mellan skola och vårdnadshavare – För skolpersonal
Den här föresläsningen med Therese Allvar från psykologpartners handlar om kommunikationen mellan skolan och vårdnadshavarna. Målgruppen för föreläsningen är skolanpersonal.
Forskning om problematisk skolfrånvaro
I den här föreläsningen berättar doktoranden Sara Linderdahl om sin forskning inom skolproblematisk skolfrånvaro.
Hur kan man få skolan att fungera? För föräldrar
Föreläsningen handlar om att hitta den svåra balansen mellan att lyssna in barnets mående och att förhålla sig till skolans påtryckningar och skolplikten. Föreläsare är Jenny Kindgren, som är ansvarig för uppdragsutbildningar på Attentions utbildningscenter.
Hjälp oss sprida att projektet finns!
Attention vill att projektet ska vara på allas läppar. I skolan, i hemmen, såväl som inom BUP och hos socialtjänsten. På sikt kommer projektet producera material för spridning. Under tiden så är vi tacksamma om ni sprider vårt faktablad.