Goda exempel från skolan

Skaparverkstan – en plats för läkning

Skaparverkstan riktar sig till unga som befinner sig i skolfrånvaro i Botkyrka kommun. Verksamheten drivs av kultur- och fritidsförvaltningen i samverkan med skola och socialförvaltning.
Läs mer 

Från ofrivillig skolfrånvaro – till frivillig närvaro i stallet

Stall Kungsgården erbjuder hälsofrämjande insatser för unga med problematisk skolfrånvaro. Här kan elevernas möten med skolpsykolog, lärare och specialpedagog äga rum i hästmiljön, i samarbete med Ekerö kommuns Närvaroteam.
Läs mer 

TIPS-teamet i Göteborg

Skola, socialtjänst och BUP i Hisingen hade på varsitt håll länge noterat att det skett en ökning av elever som […]
Läs mer 

Be right back-teamet använder skolhundar 

Många skolor brottas med hur de bäst kan stötta elever med eskalerande och långvarig frånvaro. I Varbergs kommun är verksamheten Be […]
Läs mer 

”Vi lyckas med alla elever vi jobbar med”

2005 fick skolresursen Joakim Karlsson möjlighet att åka och utbilda sig som coach i England. Utbildningen baserades på en modell […]
Läs mer 

NP-center hjälper elever tillbaka

NP-center i Norrköping arbetar med långsiktiga och individanpassade insatser till ungdomar med NPF och deras familjer. Genom att anpassa miljön, […]
Läs mer 

FILMER, FÖRELÄSNINGAR & WEBBINARIUM

Utmattning bland barn och unga – riktad till skolpersonal

I den här filmen intervjuas Lars Westerström som är specialistläkare i barn – och ungdomspsykiatri. Han har mött många barn med utmattning som hamnat i problematisk skolfrånvaro under sina år i yrket.

Föreläsning om hur man förebygger skolfrånvaro

Den här föreläsningen pratar Jenny Kindgren och Susanne Berneklint om hur man kan förebygga att barn hamnar i skolfrånvaro.

/

Webbinarium om unga och utmattning

Den 29 mars 2023 anordnade Riksförbundet Attention och Magelungen gymnasium webbinariet Kan man bli utmattad när man är ung och går i skolan?. Ett webbinarium om om stress, utmattning och vilken hjälp det finns för unga idag.

Webbinarium utifrån Attentions skolrapport

I det här webbinariet presenteras resultatet från Attentions enkätrapport om oro inför skolstart som släpptes i september 2023.

Kommunikationen med vårdnadshavare

Den här föresläsningen med Therese Allvar från psykologpartners handlar om kommunikationen mellan skolan och vårdnadshavarna.

Forskning om problematisk skolfrånvaro

I den här föreläsningen berättar doktoranden Sara Linderdahl om sin forskning inom skolproblematisk skolfrånvaro.