Idrott för alla

Alla barn och ungdomar måste få chansen till en meningsfull fritid

Visste du att barn med till exempel ADHD och Asperger inte idrottar i lika stor utsträckning som barn utan neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)?

Riksförbundet Attention gjorde en enkät 2016 som visade att drygt hälften av barn med NPF i åldrarna 10-12 år idrottar. Riksidrottsförbundets siffror över alla barn mellan 6 och 12 år visar att 80 procent av pojkarna och 74 procent av flickorna idrottar. Vi kan alltså konstatera en stor skillnad mellan barn med NPF och barn i allmänhet.

Alla barn har rätt att växa upp med möjlighet till en fungerande fritid. Det kan vara skillnaden mellan hälsa och ohälsa, gemenskap eller utanförskap, att ha ork eller att alltid vara ”trött”. För barn och unga med neuropsykiatriska diagnoser (NPF) är idrott extra viktigt enligt forskningen. Eftersom det ökar och håller uppe dopaminnivåerna hjälper det barnen att hålla ett bättre fokus.

Vill du veta mer om projektet?

Missa inte sidomenyn! Till vänster (eller längst ner om du surfar på smartphone eller platta) finns fler sidor med information om Idrott för alla och material som har tagits fram inom projektet.


Dela detta: