I Sumpan Allstar är alla stjärnor

Attention har träffat laget där alla är välkomna.

PASSNINGEN ÄR SÅ LÄCKER på fotbollsplanen nere vid Rissne Golfängar i Sundbyberg. Sebastian Sjöberg, 14, tar emot bollen och gör mål. Stort jubel, massor av kramar och high-fives.

– Snyggt, Sebbe. Härligt, skriker tränaren Denita Landegren, 56, där vid sidlinjen.

I EN SPORTHALL I BECKOMBERGA, någon mil västerut gör Kadir Kaya, 22, en rush i innebandyn, satsar med klubban och vispar upp den lilla bollen i nättaket.

– Jaaaa! Wow! Vilket kanonmål. Nu tar vi dem, vrålar målvakten Casper Norberg, 15, från andra sidan plan.

Fotboll och innebandy en vanlig vardagskväll i Sverige. Inget märkvärdigt, kanske. Tusentals unga i hela landet tränar, blir ilskna och glada, drömmer, håller ihop och spelar världens viktigaste match. Fast här är det något annat. Det är fotboll och innebandy när livet blir bäst fast förutsättningarna är lite tuffa.

ATTENTION HÄNGER MED SUMPAN ALLSTAR och Sumpan United, där sport är mycket mer än bara sport. Här finns 86 ungdomar med funktionsnedsättning som gör det så många andra i deras ålder gör, men på ett annat sätt. En del har ADHD, andra autism eller Asperger. Några har Downs syndrom. Men ute på plan under matcher eller träning finns inga diagnoser. Där finns spelglädjen, tillhörigheten och respekten för varandra.

– Identitet, säger Denita Landegren som är hjältinnan bakom Sumpan Allstar och Sumpan United. Känslan för kompisarna och klubben. Alla är stolta över att bära den grön-vita tröjan med klubbmärket på.

ALLT BÖRJADE FÖR TRETTON ÅR sedan när att Denita förstod att fotboll nog skulle kunna vara bra för hennes son Anton, 22.

– Anton har Downs syndrom och ville spela fotboll, men jag hittade ingen klubb med sådan gemenskap där det skulle fungera. Då drog jag igång den här klubben och fick support av stora Sundbybergs IK, säger Denita. Anton älskar att spela fotboll och att hänga med alla sina vänner i klubben. Anton har förresten träffat Zlatan, superstjärnan som alltid har tid över för de som inte har samma förutsättningar som han.

– Likadant är det med Kim Källström, som varit proffs och spelat i landslaget, säger Denita. Han var här i Sundbyberg och tränade med oss. Sedan åkte vi i Sumpan Allstar till Göteborg i somras och spelade i Kim Källström Trophy, turneringen han fixat i Gothia Cup för ungdomar med funktionsnedsättning.

VID SIDAN AV fotbollsplanen står ”fotbolls- morsan” Katharina Sjöberg och följer sonen Sebastian med örnblick.

– Sebastian har autism och adhd, säger Katharina Tack vare Sumpan Allstar har han lärt sig samarbeta, förstå gränser och respektera andra. Bara en person i hela världen kan höja rösten mot Sebastian och det är Denita.

Som sagt: det är inte bara fotboll och innebandy. Det är spelarna som kickar iväg utmaningarna som en stenhård frispark i krysset. Drar iväg svårigheterna som ett stenhårt innebandyskott.

– Jag blir alltid påmind om att inte ta något för givet. Mina spelare lär mig att leva på rätt sätt, säger Denita Landegren.

FAKTARUTA:
Sumpan Allstars består av både killar och tjejer från 8 år och uppåt med funktionsnedsättningar som t.ex. Down Syndrom, Autism, ADHD och Celebral Pares.

Text & Foto: Stefan Johansson

 


Dela detta: