Attention kritisk till kommuners brist på kontroll av kollo

Nu reagerar intresseföreningen Attention på SVT Smålands avslöjande att kommuner skickat barn med funktionsnedsättningar till ett sommarkollo som saknar tillstånd för att ta hand om barn med särskilda behov.
– Har de inte mer omsorg om de här barnen? säger Anki Sandberg, förbundsordförande till SVT.

Ett flertal kommuner i Småland, Blekinge och Skåne har skickat ett hundratal barn till kollot i Fridafors trots att de aldrig haft något tillstånd för att ta emot barn som har funktionsnedsättningar. Attention, en förening för barn med neuropsykiatriska diagnoser, ifrågasätter nu kommunernas agerande.

– Jag trodde att det här var väl inarbetade rutiner. Det är ju inget nytt att man behöver tillstånd för att bedriva den här typen av verksamhet. Man bör göra en kvalitetskontroll och inte bara tänka: ”Va skönt att den här personen komma ut på sommarkollo”, utan också tänker att det ska bli bra, säger Anki Sandberg, ordförande i Attention, till SVT Småland.

Förvånas över bristen på kontroll

Attention har inte tidigare fått signaler om att det är vanligt att kollon bedrivs utan tillstånd. Att det nu har hänt förvånar dem.

– LSS-lagstiftningen är generös, men den ställer också krav på att insatserna ska ha en kvalitet. Och att kommunerna inte har koll på det blir jag jätteförvånad över, det är ju de som betalar trots allt. Men det är inte bara en ekonomisk fråga. Man tar ju också ansvar för att man beviljar det här som en insats, säger Anki Sandberg.

Fridafors Fritidscenter skriver i ett mejl till SVT Småland att de uppfattat att de fått ett muntligt tillstånd för verksamheten. Men för sådana verksamheter beviljas aldrig muntliga tillstånd, enligt tillsynsmyndigheten IVO.

Läs artikel i SVT här>>