Det kan det vara nervöst att besöka en vårdmottagning för första gången. Kanske är det dags att göra en NPF-utredning och du undrar hur det går till? Eller har du nyss fått en diagnos och funderar på vem du nu ska få träffa på ditt första återbesök? Eller tänker du på vilka rättigheter du har i din kontakt med vården? På den här sidan har vi samlat information som vi hoppas kunna förbereda dig inför nästa vårdbesök. Materialet nedan är i första hand framtaget för barn och unga, men fungerar såklart även att titta på för dig som vuxen.

Hur går en utredning till?

När man fått en kallelse till att göra en utredning så kan allt kännas otydligt, osäkert och otryggt. I den här filmen träffar vår ungdomsredaktion olika personer hos BUP som berättar mer i detalj om de olika stegen i utredningen.


Vem gör vad på BUP, BUMM och HAB?

Kurator, läkare, psykolog och arbetsterapeut – vad gör egentligen personerna du får träffa innan och efter att du har fått en diagnos? I filmen reder vår ungdomsredaktion ut vem som gör vad.

Vilka träffar du under och efter en utredning?

När du gör en utredning hos BUP eller BUMM möter du flera olika personer, med olika yrken och kunskaper.  I den här artikeln berättar vi mer om personerna du troligen kommer träffa.

Läs artikel om vilka du möter


Vilka rättigheter har jag inom vården?