Berättelser om att ha NPF på jobbet
I den här filmen får du träffa Christer, John och Marita. Alla tre har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och berättar i filmen om sina upplevelser från arbetslivet.
Så här funkar det för oss på jobbet!
Här berättar personer med NPF om sina upplevelser av att tackla arbetslivet parallellt med utmaningarna som kommer med deras NPF.
Christer blev pilot mot alla odds
– Jag hamnade i så kallad obs-klass, hade värdelösa betyg och gick inte dit. Både skolan och mina föräldrar förstod att det var kört, så pappa fixade jobb på en bilverkstad.
För Ida är det sociala samspelet på jobbet en utmaning
– Det ansågs vara jag ”och mina diagnoser” som var problemet. Att det bara var jag som behövde tydliga rutiner. Jag höll inte med. Mina diagnoser och min öppenhet vändes emot mig. Jag sade upp mig.
John har testat många olika yrken
– Då är det så många andra nya intryck. Allt måste vara supertydligt för mig. Det blir enklare om jag får allt förklarat i sektioner, sedan kan jag bygga ihop det till en helhet i mitt eget tempo, säger han.
Marita fick bra stöd av SIUS-konsulent
– Det var svårt att hitta en arbetsplats och förklara om lönebidrag på egen hand. Men där var SIUS-konsulenten till stor hjälp eftersom han redan hade kontakt med företag som var intresserade av att ta emot personer med lönebidrag.
Arbetsmarknadsrapport 2022
Enkäten besvarades av 1071 personer och fokus var hur arbetsmarknaden fungerar för personer med NPF. Bara 30 procent upplever sin NPF-diagnos som en tillgång på jobbet. Mer än 30 procent har mötts av negativa attityder från arbetsgivaren och 31 procent har utsatts för mobbing och trakasserier på sin arbetsplats.
Till anställda med NPF
Att kombinera arbetsliv och NPF kan vara en utmaning. Det gäller att hitta rätt arbetsplats med kunskap, förståelse och respekt. Det gäller att man får rätt förutsättningar och en gynnsam arbetsmiljö för att kunna prestera bra.
Klicka på knappen nedan om du vill ta del av personliga berättelser, tips & annan information som vi hoppas kunna vara till hjälp vare sig du söker – eller redan har en anställning.
– Mitt problem har aldrig legat i att utföra arbetsuppgifterna, utan i själva kommunikationen. Att människor har blivit besvärade av mitt raka sätt eller att de behövt mer av ”duttande”.
IT-chefen Lotta med Asperger
Till arbetsgivarna
Att anställa någon med NPF kan initialt kännas som en alltför stor utmaning. Inledningsvis kan det innebära lite mer arbete och en pågående dialog, men det kan det helt klart vara värt. Många personer med NPF är lojala, arbetsamma, smarta och tänker utanför boxen.
Klicka på knappen nedan om du vill lära dig mer om NPF och hur du rent konkret kan stödja anställda med NPF. Ditt stöd och bemötande gör stor skillnad och kan vara avgörande.
– Jag ser inte anpassningar till de anställda som en begränsning. Tvärtom. Om jag kan anpassa arbetsvillkoren för mina anställda så att de fungerar bättre, blir verksamheten bättre och de vill jobba kvar.
Caroline Forsberg, Norra Stockholms hundcenter