Vägen vidare är ett treårigt projekt som drivs av Riksförbundet Attention och finansieras av Allmänna arvsfonden. Projektet pågår 2022–2025. Projektets syfte är att samla och lyfta ungas erfarenheter av att befinna sig i gruppen UVAS – unga som varken arbetar eller studerar och har NPF. Målet är att gruppen UVAS med NPF ska göras delaktiga i sin egen utveckling och förändring, för att öka möjligheten att kunna komma ur det utanförskap man lever i. 

Kontaktuppgifter till projektet

Projektledare: Katarina Stolpe

Telefon: 076 261 66 34

Email: katarina.stolpe@attention.se

Fakta om projektet

Ladda ner våra faktablad och läs mer om projektets syfte, mål och målgrupp.

Läs kortare faktablad digitalt

Läs längre faktabladet digitalt

Visuell samhällsguide

Om man har en NPF har man rätt till olika typer av stöd från samhället. Här kan du få information om vilka typer av hjälp man kan få för att närma sig ett arbete eller studier.

Visuell samhällsguide

Tips och trix till dig som möter unga

Svårigheter hos en person med NPF syns inte alltid men påverkar ändå livet i stort. Här kan du som möter unga med NPF ta del av tips och trix.

Ladda ner tipsen här

Skrift om vägar vidare

I den här skriften träffar vi UVAs-målgruppen själva, samt yrkesverksamma som möter dem i sitt arbete.

Läs skriften här.

När du möter mig…

När du möter mig… är en checklistan där unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) kan kryssa i vad de önskar sig inför möten med vården, myndigheter och arbetslivet . Alla är olika och checklistan kan hjälpa till att informera om behov.

Ladda ner checklistan här

Rapport om unga som varken arbetar eller studerar

I rapporten “Jag vill så gärna hitta min plats i samhället” har projektet samlat svar från över 600 unga i med NPF, som varken arbetar eller studerar, och deras anhöriga. Rapporten visar tydligt att dessa ungdomar har en utbredd psykisk ohälsa och att utanförskapet är enormt påfrestande för alla inblandade.

Läs rapporten härUngas egna berättelser

“Efter gymnasiet kändes hela tillvaron som ett stort frågetecken”

I den här filmen får vi träffa Ellinor som har NPF. Hon berättar om hur förvirrande hon upplevde tiden efter gymnaiset.

Unga med NPF som varken arbetar eller studerar

I den här filmen får vi träffa Jessica och Tinus som båda har NPF. De har haft stora svårigheter att hitta sin plats på arbetsmarknaden.


Utbildningsmaterial för arbetsplatser

Den här utbildningen är för dig som i ditt arbete möter unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som varken arbetar eller studerar (UVAS).

Ladda ner utbildningsmaterialet här


Gruppträffar för föräldrar till unga vuxna med NPF som varken arbetar eller studerar

Syftet med träffarna är att föräldrar dels ska få berätta om sina erfarenheter samt ha möjlighet att ta del av andras erfarenheter. Materialet består främst av diskussionsfrågor och filmklipp. Träffarna kan användas separat med olika målgrupper, eller som fyra träffar med en och samma grupp. Här kan du också ta del av information till gruppledare.


Chattgrupp för unga och unga vuxna

Välkommen till en chattgrupp på Discord för unga och unga vuxna med NPF (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som till exempel adhd, autism, tourette, språkstörning) som inte jobbar eller går i skolan. Chattgruppen är till för att möta andra i samma situation, få dela erfarenheter eller bara ha en social stund. Discordservern är för dig som är mellan 16-30 år.

I vår chattgrupp gäller allmänna regler om att vara schyssta mot varandra. Vi visar omtanke och öppenhet för varandra, använder ett språk som är inkluderande och lägger bara upp inlägg som går att stå för och som inte är stötande. Moderator för gruppen har rätt att ta bort stötande innehåll och blockera användare som inte följer reglerna.

Välkommen in och delta på dina egna villkor!

Länk till Discordservern

Hur skapar jag ett konto på Discord?

Om Discord och säkerhet på nätet

Ta del av inbjudan här


Webbinarium med fokus på unga som varken arbetar eller studerar

Onsdagen den 7 december bjöd projektet in till webbinariet “Hur hjälper vi unga som varken arbetar eller studerar?”.

På webbinariet lanserades projektets nya rapport ”Jag vill så gärna hitta min plats i samhället” . Bland annat samtalades det om hinder som finns för unga att komma vidare samt möjligheter framåt.

Medverkade var bland annat Anki Elken från UUA, Malin Danielsson, Riksdagsledamot och Mikael Klein från Wiljagruppen. 

Se webbinariet här