Attentions projekt Förskolelyftet utvecklar kunskapsmaterial som hjälper förskolor att bli mer tillgängliga för alla barn, även för dem med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Vi tror att förebyggande arbete och tidiga insatser i förskolan kan vara avgörande för många barns fortsatta utveckling i skolan.

Film om att vara förälder till barn i förskolan

I den här filmen får vi träffa tre föräldrar som berättar om sina upplevelse av att ha med barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i förskolan.

För att få textning på filmen klickar du på symbolen för textning nere i högra hörnet.

Projektets enkätrapport om NPF i förskolan

Förskolelyftets enkätapport baseras på en enkätundersökning med föräldrar till barn med NPF i förskolan. I enkäten uppger nio av tio föräldrar att deras insatser är avgörande för att barnet ska få rätt stöd. Rapporten visar samtidigt att förskolan har dåliga förutsättningar att ge det här stödet och föräldrarna vittnar bland annat om för stora barngrupper och för lite personal.

Se sammanfattande explainer kopplad till enkätrapporten

Webbinarium “NPF i förskolan – hur får vi det att fungera?


Artiklar om förskola och små barn

Stöd för föräldrar med NPF – samarbete lyfter Hebys förskolor

Två förskolor i Heby kommun har, i samarbete med SUF-Kunskapscentrum, underlättat för föräldrar och minskat frustration hos personalen.
– Istället för att fokusera på vad föräldrarna inte gjorde, började vi fundera på hur vi kunde hjälpa dem, säger förskolerektor Helen Rannby.

Läs artikeln i vår webbtidning

Försök ge alternativ – men förklara varför vinterkläder är viktiga

Vintern innebär bylsiga och ibland obekväma kläder – något som kan vara särskilt utmanande för vissa barn.
   – Det är viktigt att hitta kompromisser, men samtidigt vara tydlig med varför vinterkläder behövs, säger Elisabeth Nilsson Jobs, specialist i klinisk psykologi och utbildningsansvarig vid KIND.

Läs artikeln i vår webbtidning

Övergången förskola – skola

Ny miljö, nya aktiviteter, nya kompisar och nya vuxna – att börja skolan är en stor förändring. Och även om både små och stora övergångar kan vara svårt för många, är det ofta särskilt utmanande för barn med NPF. Anne Lillvists som är professor i pedagogik vid Mälardalens universitet har forskat kring hur denna övergång kan göras smidigare och mer inkluderande.

Läs artikeln i vår webbtidning

Förskoleteamet ger samordnat stöd för de yngsta

Föräldrarådgivare Anna Qvarfordt och specialpedagog Jeanette Tesch driver projektet Förskoleteamet i södra Stockholm. I ett samarbete mellan BVC, förskolor och föräldramottagning erbjuds tidigt individuellt stöd för föräldrar och deras barn som visar tecken på sen språkutveckling, svårigheter i kommunikation eller samspel.

Läs artikeln i vår webbtidning.

Så gör du julen lugnare för barn med NPF

Luciatåg, julbord, julstök och julklappar. Julen är för många en tid av glädje och gemenskap, men för familjer med barn som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) kan förändrade rutiner, sociala förväntningar och intensiva intryck göra december till rena golgatavandringen. Men det går att anpassa julfirandet för att skapa en lugnare och mer harmonisk upplevelse för alla inblandade, tipsar autism-experten Anna Sjölund i den här artikeln.

Läs artikeln i vår webbtidning.


Förskolelyftet i poddavsnitt om NPF och förskolan

Projektledare Malin Eriksson från Förskolelyftet gästar podden Två ADHD-mammor och en podd. I avsnittet diskuteras hur man kan förbättra förutsättningarna för barn med NPF i förskolan.

Lyssna på avsnittet här

Förskolelyftet gästade Pusselfamiljen

Förskolelyftets projektledare blev på slutet av 2024 inbjuden att medverka i Pusselfamiljens poddinspelning.

Se filmen här

Kontaktuppgifter till projektet

Projektledare: Malin Eriksson

Telefon: 076-261 35 06

Mail: malin.eriksson@attention.se

Faktablad om projektet

Ladda ner våra faktablad och läs mer om projektets syfte, mål och målgrupp.

Ladda ner faktabladet som pdf