Attentions projekt Förskolelyftet utvecklar arbetsmetoder som gör att förskolans verksamhet blir tillgänglig för alla barn, även dem med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Vi tror att förebyggande arbete och insatser redan i förskolan kan vara avgörande för många barns fortsatta utveckling senare i skolan.

Film om att vara förälder till barn i förskolan

I den här filmen får vi träffa tre föräldrar som berättar om sina upplevelse av att ha med barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i förskolan.

Förskolelyftet gästade Pusselfamiljen

Förskolelyftets projektledare blev på slutet av 2024 inbjuden att medverka i Pusselfamiljens poddinspelning.

Se filmen här

Enkätrapport om NPF i förskolan

Rapporten baseras på en enkätundersökning med föräldrar till barn med NPF i förskolan. I enkäten uppger nio av tio föräldrar att deras insatser är avgörande för att barnet ska få rätt stöd. Rapporten visar samtidigt att förskolan har dåliga förutsättningar att ge det här stödet och föräldrarna vittnar bland annat om för stora barngrupper och för lite personal.

Se sammanfattande explainer

NPF i förskolan – hur får vi det att fungera?

I webbinariet presenterar vi Förskolelyftets rapport “Vissa pedagoger är riktiga stjärnor, vissa verkar inte förstå alls”. Vi lyfter även satsningar på området och goda exempel på hur förskolan kan anpassas för att bättre stödja barn med NPF och deras vårdnadshavare.

ARTIKEL: Övergången förskola – skola

Ny miljö, nya aktiviteter, nya kompisar och nya vuxna – att börja skolan är en stor förändring. Och även om både små och stora övergångar kan vara svårt för många, är det ofta särskilt utmanande för barn med NPF. Anne Lillvists som är professor i pedagogik vid Mälardalens universitet har forskat kring hur denna övergång kan göras smidigare och mer inkluderande.

Läs artikeln i vår webbtidning

Faktablad om projektet

Ladda ner våra faktablad och läs mer om projektets syfte, mål och målgrupp.

Ladda ner faktabladet som pdf

Kontaktuppgifter till projektet

Projektledare: Malin Eriksson

Telefon: 076-261 35 06

Mail: malin.eriksson@attention.se